Már több mint 2500 ügytípust lehet elintézni a kormányablakokban

2022.03.30. 16:57
Az okmányirodák korszerűsítésével lassan teljessé váló magyar kormányablakrendszer Európa élvonalába tartozik – jelentette ki szerdán Kerekegyházán a helyi kormányablak átadási ünnepségén György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István köszöntőjében kiemelte: az elmúlt tizenkét év a területi közigazgatásban is egy modern Magyarország megteremtéséről szólt. Ebben a munkában a kormánynak sikerült látványos és fontos eredményeket elérnie, vezérelvként tartva szem előtt a bürokrácia csökkentését, az ügykör bővítését, valamint a digitális ügyintézés feltételeinek megteremtését, fejlesztését – tette hozzá.

Úgy értékelt, hogy a területi közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb eredménye, hogy az ügyfél és az ügyintézők kapcsolata hatósági jogviszonyból partneri viszonnyá alakult. A kormányablak-hálózat kiépítése is a befejezéséhez közelít: mindössze 17 okmányiroda vár még átalakításra országszerte, idén a tervek között még 4 kormányablak átadása szerepel – tájékoztatott az államtitkár, megjegyezve: ma már a 2500-at is meghaladó ügytípus elintézésére nyílik itt lehetőség.

A kormányablakrendszer kiépítése mellett az elmúlt időszakban 54 milliárd forintból több mint 560 hivatali épület újult meg Magyarországon – idézte fel György István. Szólt arról is, hogy a digitalizáció korszakába lépve paradigmaváltás zajlik a területi közigazgatásban, amelyben a kormány célja, hogy minél több ügyet elektronikus úton, otthonról lehessen elintézni.

Ezek között is kiemelkedőnek nevezte az egészségügyi elektronikus szolgáltatási tér létrejöttét, a NAV által automatikusan állampolgárok millióinak elkészített adóbevallást és a közelmúltban beindult, az adatmódosítások bejelentését egységes digitális felületen lehetővé tevő állami változáskezelő szolgáltatást. Ezek mellett mintegy 400 kioszkot telepítenek kormányablakokba és postákra, amelyek 14 ügykörben tovább egyszerűsítik a legfontosabb okmányokkal kapcsolatos ügyintézést – számolt be az MTI.