Kegyelmet kapott Áder Jánostól a diákjait és kollégáit megvédő pécsi történelemtanár

DSC1599
2022.03.30. 07:01
A pedagógust korábban azért marasztalták el, mert megpróbálta megvédeni kollégáit és diákjait néhány agresszív tizenévessel szemben. A kegyelem miatt az iskolának sem kell megválnia Jancsula Dezsőtől.

Eljárási kegyelemben részesítette Áder János köztarsági elnök Jancsula Dezső pécsi történelemtanárt, amivel a korábban indult bírósági eljárás, valamint a pénzbüntetésről szóló határozat is megszűnt – írja a Baranya megyei hírportál. A kegyelem miatt az iskolának sem kell megválnia a pedagógustól.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az eset kirobbanása után a hasonló esetek elkerülése érdekében összeállítottak egy szakmai anyagot, amelyet a kormányzathoz is eljuttattak.

A történelemtanárt korábban azért marasztalták el, mert megpróbálta megvédeni kollégáit és diákjait néhány agresszív tizenévessel szemben.

A bíróság később 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt, de a pedagógus fellebbezett az ítélet ellen. Ügyvédje még tavaly decemberben nyújtott be kegyelmi kérvényt Áder János köztársasági elnöknek.

A történelemtanár elmarasztalása miatt többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozott, a helyiek pedig szimpátiatüntetésen álltak ki a meghurcolt tanár mellett még tavaly októberben. A demonstráción mintegy hétszázan vettek részt.

(Borítókép: Áder János. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)