Itt van újra a Mandátumkalkulátor, bárki megtippelheti az új parlament összetételét

2022.03.30. 13:40
A választási kampány utolsó hetében a közvélemény-kutató cégek mellett a választópolgárok is erőn felül próbálják megtippelni, hogy április 3-án hányan mennek el szavazni, vajon mekkora lesz a pártok listás támogatottsága, az egyéni választókerületekben ki hány győzelmet tud majd behúzni, és hogy vajon milyen lesz az újonnan felálló parlament összetétele. Az Átlátszó most egy játékra invitál, a Mandátumkalkulátor segítségével bárki professzionális jóssá avanzsálhat.

A 2018-as siker után a 2022-es országgyűlési választásokra is elkészítette Mandátumkalkulátorát a Political Capital és az Átlátszó. A kalkulátor a hatályos választási szabályok szerint készít mandátumbecslést, a felhasználók tippjeik megadása után láthatják az új parlament összetételét.

A játék keretein belül a Fidesz–KDNP, az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt belföldi, illetve külhoni listás támogatottságát lehet megtippelni.

Az Átlátszó a kalkulátor útmutatójában megjegyezte, hogy további két, országos listát állító pártnak, Gődény György Normális Élet Pártjának és Gattyán György Megoldás Mozgalmának nincs érdemi esélye az ötszázalékos küszöb megugrására, ezért a kalkulátorban nem is szerepelnek.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy implicit módon, a száz százalékpont kiosztása nélkül ezeknek a pártoknak is lehet szavazatokat tartalékolni.