Több mint hatvanezren jelentkeztek át másik szavazókörbe Budapesten

2022.03.30. 13:23
Csaknem 61 ezren szavaznának a fővárosban átjelentkezéssel, harminc százalékkal kevesebben, mint négy évvel korábban – derül ki a Nemzeti Választási Iroda szerdai adataiból.

Négy évvel ezelőtt kétszázezren jelentkeztek át valamelyik magyarországi településre, a fővárosban az átjelentkezők száma 86 ezer volt. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdai adatai szerint most csak 60 937-en kértek átjelentkezést a fővárosba, a megoszlás így néz ki:

  • A XI. kerület erre kijelölt szavazókörében van a legtöbb átjelentkező, ide 6137 ilyen szavazót várnak. Négy évvel ezelőtt itt 10 764-en akartak átjelentkezéssel szavazni.
  • A második legtöbb átjelentkezőt a XIII. kerület kijelölt szavazókörébe várják: ide 5682-en jelentkeztek át, míg négy évvel ezelőtt 7865-en.
  • A VIII. kerületi székhelyű, fővárosi 6. számú országgyűlési egyéni választókerületbe, amely a VIII. és IX. kerületet fedi le, összesen 8121-en jelentkeztek át, de ebből 4358-an a IX. kerület, 3763-an pedig a VIII. kerület átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörébe mehetnek szavazni.
  • A XIV. kerületbe 5365, a III. kerületbe 3828 választópolgár jelentkezett át.
  • A legkevesebb átjelentkezőt, 1354-et a XVII. kerületbe várják.

Mint arról korábban beszámoltunk, azok a választópolgárok, akik április 3-án nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak élni választójogukkal, március 25-én 16 óráig kérhették átjelentkezésüket egy másik magyarországi településre.

Aki meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az április 1-jén 16 óráig személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül vonhatja vissza átjelentkezési kérelmét.

Az országgyűlési választásokat április 3-án tartják, az erről szóló cikkeinket itt találja.