Ma délutánig még lehet jelezni, ha valaki külképviselet helyett itthon szavazna

2022.03.30. 10:59

Ma délután 16 óráig van lehetőség kérni a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezett választópolgároknak, hogy töröljék őket onnan, ha mégis Magyarországon kívánják leadni szavazatukat a vasárnap esedékes országgyűlési választáson és népszavazáson – adta hírül az MTI.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik a vasárnapi választás és népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, múlt héten pénteken 16 óráig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Számukra Magyarország 146 nagykövetségén, illetve konzulátusának egyikén van lehetőség voksolni.

Aki azonban úgy dönt, hogy mégis Magyarországon szavazna, az a választási eljárási törvény szerint legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon, vagyis szerdán kérheti törlését a névjegyzékből.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a határidőig 65 716-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amelyben jelenleg 65 564-en szerepelnek.

Már 64 ezer szavazat érkezett levélben

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton közölt adatai szerint már 64 ezer levélszavazatot adtak le a választópolgárok. Az NVI-hez 23 ezer szavazatot közvetlenül juttattak el, míg 41 ezret a külképviseleteken adtak le.

A szavazási levélcsomag azonosító iratainak az ellenőrzését hétfőn kezdték meg. A levélszavazat érvénytelennek minősül, ha az azonosító lap hiányos, hibásan kitöltött, vagy a beérkezett szavazási levélcsomag válaszborítékja nincs lezárva.

A levélben leadott szavazat abban az esetben is érvénytelen, ha a levélcsomag tartalma hiányos.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.