Szárazság sújtja a Hortobágyot

2022.03.30. 11:18
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága számos helyszínen nagy mennyiségű árasztóvizet juttat a természetbe a hónapok óta tartó csapadékmentes időjárás miatt.

Megviseli a természetet az utóbbi idők száraz, csapadékmentes időjárása, ezért jelentős mennyiségű árasztóvizet juttat a természetbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága – számoltak be közösségi oldalukon.

Kiemelik, hogy nemcsak a mezőgazdasági területekre, hanem a természetközeli élőhelyeinkre is negatív hatással van a szokatlan időjárás. A vizes élőhelyek nagy része továbbra is szárazon áll, csak a nagyobb kiterjedésűekben található minimális vízborítás – teszik hozzá. Ezért a kedvezőtlen állapotok javítása miatt ökológiai célú vízpótlást végeznek több helyszínen, jelentős mennyiségű árasztóvizet juttatva ki az érintett területekre.

Az árasztásoknak köszönhetően számos vizes élőhely fog újraéledni, és alkalmas pihenő-, illetve szaporodóhelyet biztosítanak a különféle, vízhez kötődő élőlénycsoportok számára.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.