Feljelentést tettek a kidobott levélszavazatok ügyében

D  AS20180403003 (1)
2022.03.31. 14:59 Módosítva: 2022.03.31. 18:21
Levélszavazatokat találtak építési törmelék között Erdélyben. A Párbeszéd, a DK, a Jobbik és a Momentum képviselői az NVI-től kérik az ügy kivizsgálását. Az NVI feljelentést tett. Közben felvetődött a gyanú, hogy az ügyről beszámoló Telex cikke már február 1-jén készen lehetett.

Az Átlátszó számolt be arról, hogy mintegy 25-30 kitöltött szavazólapot találtak a Maros megyei Jedd község mellett, építési törmelék között. A lap szerint ellenzéki szavazatokról van szó, egyes szavazólapokat meg is gyújtottak, de azonosító nyilatkozatokat nem találtak. Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentést tett a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

A hírről azonnal beszámolt a Telex. A Mandiner szerint a kidobott erdélyi szavazólapokról szóló cikket viszont már február 1-jén megírhatta a lap. A cikk megszületésének és publikálásának ideje közötti eltérésre a Transzparens Újságírásért Alapítvány által felkért független választási médiafigyelő delegáció mutatott rá.

A Facebook fejlesztői oldalán található URL alapján a Telex cikkét még 2022. február 1-jén írták. A cikk URL-je azóta is módosult, de a Transzparens Újságírásért Alapítvány arra mutatott rá, hogy a Google keresőmotorja által tárolt változat is azt támasztja alá, hogy a Telex valójában február 1-jén hozhatta létre a cikket.

A Telex főszerkesztője utóbb ezt a magyarázatot adta az esetre: „A cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor”, és állítása szerint „a cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk”.

Sepsiszentgyörgy polgármestere is megszólalt az ügyben, szerinte szervezett provokációról van szó, hiszen

mindannyian tudjuk, akik levélszavazatot töltöttünk ki, hogy minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat.

Az ellenzék szerint nincsenek biztonságban a szavazatok

Az ellenzéki pártok kora délután közös tájékoztatót tartottak, amelyet Z. Kárpát Dániel azzal kezdett, hogy a ma kirobbant csalás arra világít rá, hogy nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai. A Jobbik alelnöke szerint a délvidéki és az erdélyi levélszavazás kapcsán kiderült esetek azt bizonyítják, hogy a Fidesz csalni akar. Arra buzdította az ellenzéki szavazókat, hogy minél nagyobb számban menjenek el vasárnap, mert csak így lehet kompenzálni a lehetséges fideszes csalásokat.

Orosz Anna, a Momentum képviselőjelöltje is arra hívta fel a figyelmet, hogy miként manipulálják a délvidéki magyar szavazókat, biztatják őket arra, hogy a helyi fideszes megbízottak jelenlétében töltsék ki a levélszavazatokat, és most már elmondható, hogy a Délvidék után Erdélyben is hasonlóan piszkos módszerekkel igyekeznek manipulálni a vasárnapi választások végeredményét – mutatott rá. Ezért azt követelik, hogy minden határon túl élő magyarnak egyenlő feltételeket biztosítsanak a szavazáshoz.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője aljas politikai bűntettnek nevezte, ahogyan a kormánypártok kihasználják a határon túli magyarokat. Éppen ezért az NVI-hez fordulnak, hogy vizsgálják ki az ügyet, és a határon túliak estében is biztosítsanak olyan feltételeket, mint a nyugat-európai magyarok szavazása esetében. A fideszes csalássorozatot pedig csak úgy lehet megállítani, ha leváltják a kormányt.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa felemlegette, hogy az EBESZ megfigyelői már korábban és többször is jelezték, hogy a határon túliak levélszavazása nem biztonságos. A Fidesz olyan dolgokat is lehetővé tett ezzel kapcsolatban, hogy például a sérült borítékokat is beszámíthatják, illetve az időközben elhunytak nevében is lehet szavazni. A levélszavazás tehát egyértelműen lehetővé teszi a csalást, ezért más módon kell biztosítani a határon túliak szavazati jogát.

A levélszavazatok megsemmisítését követeli a DK

A délelőtt kipattant botrányra már közösségi oldalán reagált Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Azt írta:

Annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból. De ez már nem fog sikerülni. Elmegyünk a végsőkig, elmegyünk a falig, a jogászaink már dolgoznak a következő lépéseken, mert a Fideszt és Orbánt nem hagyjuk többé csalni.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pedig így fogalmazott:

Az ellenzéki pártok minden eszközzel fellépnek a fideszes csalás ellen, nem hagyjuk annyiban. De ezeket a csalókat igazán megbüntetni a választók tudják.

Az eset miatt a Demokratikus Koalíció azt kérte, hogy semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot. A Fidesz közleményben reagált, és az ellenzékre hárították a felelősséget. A kormányoldal szerint a Gyurcsány–Bajnai-féle baloldal 2006-ban a tévészékházat gyújtotta fel a hatalom megtartásáért, most pedig szavazólapokat.

Manipulációról beszél az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a közösségi oldalán reagált az esetre:

Az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó. Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék. Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk!

Ismeretlen számról hívták a riportert

Az MTI beszámolt róla, hogy a Punctul.ro helyi hírportál névtelen bejelentés alapján szerda este szállt ki a helyszínre és készített kisfilmet. A felvételen a jeddi temetővel szemközt, néhány méterre az úttól építési hulladékkupacok között több kidobott zsák látható. Ezek mellett a levélszavazatok elküldésére szolgáló, a Nemzeti Választási Irodának címzett borítékok, néhány szavazólap, valamint olyan boríték is látható, amelybe a szavazatot kell belehelyezni.

Cristian Teodorescu, a Punctul.ro munkatársa az MTI-nek azt mondta: ismeretlen telefonszámról értesítették szerda este a kidobott levélszavazatokról. Az értesítést több marosvásárhelyi újságíró megkapta, felkerült a rendőrség és a sajtó kapcsolattartására kialakított üzenőfalra is.

Az újságíró elsőként filmezte le a helyszínt. Több tíz levélszavazat borítékját látta, de nem nyúlt hozzájuk, hogy ne zavarja a rendőrség vizsgálatát. Megjegyezte: a zsákokat nem bontotta ki, de úgy vélte, hogy nem szavazási levélcsomagokkal, hanem egyéb szeméttel voltak megtöltve.

Az MTI kérdésére beszámolt arról is, hogy csak szavazólapokat és borítékokat látott, a választópolgárt azonosító kitöltött vagy kitöltetlen íveket és népszavazási szavazólapokat nem. Azt is megjegyezte, hogy a lefilmezett anyag csütörtök reggeli közlése után hívta fel valaki a figyelmét arra, hogy olyan szavazólap is látszik a filmen, amelyen be van jelölve valamely párt vagy pártszövetség.

A Maros Megyei Rendőrség csütörtök délelőtt a helyszínen vizsgálódott, és összegyűjtötte a bizonyítékokat. A Punctul.ro portál kisfilmet tett közzé a rendőrségi helyszínelésről is. A rendőrség szóvivője az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást az ügyről.

Feljelentést tett az NVI

Feljelentést tett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az útszélen megtalált levélszavazatokkal kapcsolatban. Az MTI-hez küldött közleményükben azt írták: ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, miután a sajtóban csütörtökön megjelent, hogy Marosvásárhely mellett több, már kitöltött szavazólapot dobtak ki az útszélre. További tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható – tették hozzá.

Az NVI felhívta a levélben szavazásra jogosultak figyelmét, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazási levélcsomagot a személyes kézbesítés mellett egyéb, meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel is le lehet adni.

Ezért a levélcsomag átadásakor a választónak kiemelt figyelmet kell fordítania a bizalmas küldeményre, hogy az iratok biztonságban vissza is érkezzenek a későbbiekben az NVI-hez

– közölte az NVI. Jelezték: a levélben szavazók a szavazási levélcsomagjukat a személyes leadás mellett postai úton is célba juttathatják, ami szintén garantálja, hogy a feladott küldemény sértetlenül megérkezzen. A levélszavazatot és a szavazási iratot tartalmazó borítéknak a választások lezárásáig, tehát vasárnap 19 óráig meg kell érkeznie az NVI-hez.

(Borítókép: A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkező levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)