Újabb támadás az Index és néhány kisebb portál ellen

2022.03.31. 18:00
Ma sem úszták meg terheléses kibertámadás nélkül a hazai internetes portálok. Kora délután az Index címlapját többször is a megszokott forgalom sokszorosával próbálták lassulásra kényszeríteni. Szerencsére ebben a csatában jól vizsgáztak a szervereink, de nem mindenki járt ilyen szerencsésen.

Ma kora délután, nem sokkal 13 órát követően több hazai internetes portál lassulásról vagy teljes leállásról számolt be. A médiumok saját közlése szerint támadás érte a 444 és a Telex szervereit, de leállt a Momentum weboldala is. 

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a terheléses támadások a hazai közéleti lapok, hírportálok ellen. Ahogy az akció elnevezése is utal rá, 

egy-egy ilyen támadáskor külső szerverekről olyan mesterséges forgalmat generálnak a portálok szerverein, amelyet már nem képesek kezelni, így lelassulnak vagy extrém esetben le is állnak.

Ilyenkor a támadó nem megszokott hekkertámadást indít, célja sem a belső bizalmas információk megszerzése, sokkal inkább csak borsot tör az üzemeltető vállalat orra alá, megnehezítve ezzel is a működését. 

Legutóbb hétfőn fordult elő hasonló, akkor több kormányközeli hazai sajtótermék oldala vált elérhetetlenné, illetve került ki rá külső forrásból kormánykritikus tartalom. Azt az akciót az Anonymous nemzetközi hekkercsoport vállalta magára. A politikai pártok közül szerdán a Fidesz oldala szenvedett el hasonló támadást.