Kiderült, honnan jöhettek a rejtélyes ellenzéki SMS-üzenetek

D KOS20220301031
2022.03.31. 12:21
Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, amelynek során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától. Sajtóinformációk szerint a nagy felháborodást kiváltó műveletet illegálisan kiépített adatbázis felhasználásával hajthatta végre a DatAdat osztrák leányvállalata.

A szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalást követte el a DatAdat-csoport osztrák leánycégének megrendelésével Márki-Zay Péter kampánycsapata – értesült a Magyar Nemzet, amely arról írt, hogy körülbelül egymillió embert értek el az ellenzéki kampányközpont működtetői, amikor a napokban egy közbeiktatott cégen keresztül SMS-cunamit indítottak.

Az akcióhoz Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége biztosította a szükséges, hatalmas adatbázist, amelyet a lapban megjelent cikk szerint illegális úton Facebook-profilokból letöltött nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből állíthattak össze.

Az Index is megírta, hogy nemrég rengetegen, többek között kormánytagok és fideszes politikusok is névre szóló SMS-üzenetet kaptak az ellenzék kampánystábjától, annak ellenére hogy soha nem adták meg az adataikat az ellenzéknek.

Egy, a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó informatikai szekértő szerint egy olyan műveletről lehetett szó, amely során nem válogattak a célszemélyek között, mivel minél több választópolgár elérése volt a cél. A szakértő állítása szerint a DatAdat által végrehajtott precíziós akciók már régen elkezdődtek. Ezek keretében személyre szabott üzenetekkel a bizonytalanokat célozzák meg, és olyanokat tartanának otthon a választások napján, akik feltehetően a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat akarják mozgósítani, akik az ellenzékre voksolnának.

A Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere által létrehozott cégcsoportról már korábban kiderült:

  • Ők dönthették el az ellenzéki előválasztást Márki-Zay Péter javára.
  • A magyar választók személyes adatait külföldre viszik.
  • Egy vecsési kampányrendezvénynek a DatAdat fizette fizette Márki-Zay Péter és csapata ebédjét, ami tiltott kampányfinanszírozásra utal.
  • A cégcsoport külföldi szakemberei Ausztriából dolgoznak a baloldal kampányán, és facebookos álprofilokat kreálva, valamint bérkommentelőket alkalmazva erősítik fel a baloldal számára fontos tartalmakat a közösségi médiában.
  • A céghálózat offshore hátterű vállalatokkal is kapcsolatba hozható, nem tudni, kik invesztáltak a DatAdatba.
  • A cégcsoport az amerikai Demokrata Párt szélsőbalos szárnyánál kialakított kapcsolatrendszerét felhasználva profilozza a választókat, ami az április 3-i választásokba való külföldi beavatkozás szándékára utal.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)