IDEA Intézet: az előválasztáskor volt utoljára ilyen magas az ellenzék listás támogatottsága

MG 9775
2022.03.31. 08:56
A kutatás alapján 2022 februárjához képest szokatlanul nagy a preferencia átrendeződés mértéke. A Fidesz előnye két százalékra csökkent, ami hibahatáron belüli különbség.

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése a március 15-i ünnepségek után és a kampány utolsó időszaka között készült. A kutatás alapján 2022 februárjához képest szokatlanul nagy a preferencia átrendeződés mértéke. Az IDEA Intézet mérése szerint a választási kampány intenzív időszaka mintha egy hajszállal inkább az ellenzéknek kedvezett volna, mert míg februárban, a mélyponton, 4 százalékpontos volt a különbség a Fidesz javára, addig ez március elejére 3, március végére pedig 2 százalékpontra csökkent. Ez hibahatáron belüli különbséget jelent.

A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék.

Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztás időszakában volt ilyen magas, mondhatni ledolgozta az önmaga által az elmúlt fél évben felhalmozott hátrányt. A Fidesz közben hónapról hónapra, lassú, de folyamatos emelkedést mutatott a teljes népesség körében. 

Küszöb alatt a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt

Az IDEA felmérése szerint a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt sem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága jelenleg 3 százalékpont, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig 2, így esélyeik halványabbá váltak a parlamentbe való bejutáshoz. A választók tehát a nagy pártok felé orientálódnak, amelyek egyre nagyobb arányban szívják magukhoz az el nem kötelezett szavazókat.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor továbbra is jelentősebb, 5 százalékpontos a kormánypárt előnye. Igaz ugyanakkor, hogy március elejéhez képest ebben a rétegben is kissé emelkedett az ellenzék támogatottsága (+2 százalék), miközben a Fideszé nem változott. Így az 5 százalékpontos különbség egy záruló olló eredménye. A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. 

Az ismeretlen preferenciájú választók

A választásokhoz közeledve a különös hangsúlyt kapnak azok a szavazók, akik a listapreferencia kérdésre nem pártokhoz kötődő válaszokat adnak, azaz bizonytalanok preferenciájukat illetően, titkolják azt, vagy semmiképp sem kívánnak elmenni szavazni.

Az IDEA Intézet mérése szerint a választáson aktívnak tekinthető, de listapreferenciájukat titkoló vagy azzal kapcsolatban bizonytalanok aránya – 70 százalék körüli részvétel esetén – 400-450 ezer fő lehet. Ők azonban nem homogén réteg.

Mindkét nagy politikai tömbnek vannak még tartalékai ebben a csoportban, de mintha egy hajszállal nagyobbak lennének az ellenzéknek. Az adatok azt is mutatják, hogy az aktív bizonytalanok és aktív titkolózók szokatlanul nagy aránya (több mint kétharmaduk) női szavazó, magas körükben a nagyvárosi szavazók és a 40 év alatti fiatalok aránya is. 

Mivel a magyar választás eredménye döntően az elnyert egyéni mandátumokon múlik, az országos tendenciák kiterjesztése egy-egy egyéni választókerületre, erősen vitatható – olvasható az IDEA közleményében. A következő napokra a két nagy politikai tömb óriási mozgósítási versenye fog kibontakozni, de az IDEA Intézet 2022. március 28-án záródó adatfelvételét követően további felmérést már nem folytat, ezért a mozgósítás hatását már nem tudja vizsgálni, és április 3-ra választási előrejelzést sem készít.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. március 22–március 28. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Korábbi mérések ezen a héten

A Medián tegnap közölt felmérése szerint a Fidesz győzelme biztosra vehető, csak annak mértéke kérdéses. Náluk a Mi Hazánk és Kétfarkú Kutya Párt is a bejutási küszöbhöz közel áll (4-4 százalékon a választani tudók körében).

A Závecz Research keddi felmérésén is a kormánypárt vezet 3 százalékkal az Egységben Magyarországért előtt. A mozgósítási kampányon ezért sok múlhat.

A Fidesz–KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek pedig 200-250 ezret. 

Sok múlhat a választókorú népesség nyolc százalékát kitevő bizonytalanokon a szoros küzdelemből kifolyólag. Ők az ország helyzetét inkább rossznak (62 százalékuk), mint jónak tartják (18 százalékuk). „Ennek alapján úgy tűnik, hogy sokkal inkább az ellenzék esélyei jók ebben a körben” – jegyezte meg a Závecz Research.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)