Áthalad felettünk Ciril, de még csak most jön a java

GettyImages-1388921540
2022.04.01. 12:32
A több hónapos száraz időszak után megérkezett a Ciril névre keresztelt mediterrán ciklon. A légörvény pénteken áthalad felettünk, amit zivatarok és orkánerejű szél is kísér. Az elmúlt 24 órában volt, ahol már a 40 millimétert is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége. Ciril után viszont újabb mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé.

A napokban a sarkvidéki hideg és a szubtrópusi meleg légtömeg közé szorult a Kárpát-medence. A két markánsan elkülönülő légtömeg határán mozogva a Ciril nevű mediterrán ciklon érkezett meg hozzánk sok esővel, záporokkal. Montenegróban már hatalmas mennyiségű csapadékot, 100–300 milliméter közötti értékeket produkált. 

Hosszú idő után az ország nagy részén bőséges esővíz, területi átlagban 10–30 milliméternyi csapadék hullott le az elmúlt 24 órában. A Dunántúl délnyugati, nyugati részein, Borsodban, valamint a hegyekben több ponton is mértek 30-40 millimétert elérő, meghaladó mennyiséget – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos Facebook-oldalán.

A meteorológiai szolgálat hétvégi figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken a déli, délutáni órákban az Alföldön, északkeleten, ezen belül elsősorban a Tiszántúlon zivatarok kialakulása várható. Zivatarban intenzív csapadék, átmeneti viharos, 60-75 kilométer per órás szélroham helyenként előfordul. A délnyugati áramlással áthelyeződő zivatarok kora estére északkelet felé elhagyják térségünket.

Az intenzívebb eső viszont egyre inkább keleti, északkeleti országrészbe szorul vissza, és késő estig még több helyen hullhat további 10-15 milliméter, a záporosabb gócokban, északkeleten 20 millimétert meghaladó mennyiség.

Szombaton ismét növekszik a csapadékhajlam. Reggel délnyugaton az eső mellett már havas eső, hó is előfordulhat, de olvadni fog. Ugyanakkor délutántól az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon több helyen havas esőre, főként a hegyvidéki területeken havazásba vált a csapadékforma. Kiemelten az esti óráktól a Dunántúli-középhegységben, Dunazug-hegyvidéken már több helyen várhatóan meg is marad a hó, így vasárnap reggelig 2-5 centiméter, egyes helyeken (leginkább a Bakonyban) 5-10 centiméter hó is hullhat. Vasárnapra virradó éjszaka a havazás várhatóan átterjed a Dunántúl többi részére is, de csak kevés megmaradó hó valószínű.

Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Kisalföldön, Alpokalján és a Bakonyban is elérhetik a 60-65 kilométer per órát. 

(Borítókép: A Ciril ciklon okozta havazás Pampalonában 2022. április 1-jén. Fotó: Eduardo Sanz / Europa Press / Getty Images)