Orbán Viktor: Ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon

D MTI20211015004
2022.04.01. 07:44
A magyar miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban arról beszélt, megérti az ukrán elnököt, mert a hazája bajban van, és érdeke más országokat is bevonni a háborúba. Szerinte komoly gazdasági válság várhat Európára, de ezt Magyarország megszorítások nélkül ki tudja cselezni.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggelenként a Kossuth rádió élő adásában beszél aktuális politikai kérdésekről, nemegyszer fontos bejelentéseket tesz, friss kormányzati döntéseket indokol. Két nappal az április 3-i választás előtt sem maradt el a miniszterelnöki rádióinterjú. 

Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, mikor többek között Magyarország segítségét kéri, hiszen hazája nagy bajba került. Mivel Oroszország jelentős túlerőben van Ukrajnával szemben, ezért Volodimir Zelenszkij azt reméli, akkor kerülhet ki ebből a nehéz helyzetből, ha másokat is bevon a háborúba.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor teljes mértékben empatikus, neki nem is az ukrán elnökkel van vitája, hanem a magyar baloldallal – mondta el Orbán Viktor Nagy Katalin riporternek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, ha szétlövetjük magunkat és közben tönkre tesszük a gazdaságunkat. Mi elítéljük az orosz támadást, de nem tehetjük tönkre magunkat – tette hozzá a kormányfő. 

Az orosz energiafüggőséggel kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte, ez nem csak a mi történetünk, például Németország, Ausztria és Bulgária is hasonló cipőben jár, mint Magyarország. Amennyiben az említett európai államok szeretnének leválni az orosz gázról, az évek kérdése. Így most egész egyszerűen nincs más választásunk: csövön érkezik az olaj és a gáz. Ha nem jönnek erőforrások Oroszországból, az a magyar gazdaság létének vagy nem létének kérdése.

A Magyarországot ért kritikákról a miniszterelnök elmondta, ezek valójában nem is Magyarországnak, hanem Németországnak szólnak.

Az olcsó orosz gáz helyett legyen drága amerikai. Ragyogó ötlet… 

– fogalmazta meg véleményét Orbán Viktor, mit gondol a felvetésről, hogy az amerikai cseppfolyós gázszállítás váltsa ki az unió orosz energiafüggőségét.

Ezen a ponton a miniszterelnök ismét odaszúrt az ellenzéknek azzal a megjegyzéssel, hogy elzárnák az orosz gázt és az olajvezetékeket, és fegyverszállítmányokat küldenének Ukrajnának.

Már az ajtón kopogtat a következő gazdasági válság

A kormányfő szerint az energiaárak emelkedése eleve a brüsszeli bürokratáknak köszönhető, majd a háború és a vele járó szankciók miatt – amelyeket ugyan megszavaztunk, de sosem értettünk velük egyet – csak még jobban elszálltak.

Mindez néhány héten vagy hónapon belül el fog ez vezetni egy európai gazdasági válsághoz, de mi ezt ki fogjuk cselezni, meg fogjuk oldani. Az biztos, hogy a következő kormány számára ennek a válságnak a menedzselése komoly kihívás lesz – tette hozzá.

Mindig van egy vita arról, miként kell gazdasági válságot kezelni, és tudjuk, hogy melyik politikai irányzat hogyan áll hozzá a kérdéshez. A baloldal ilyenkor automatikusan a megszorításokra gondol, ami egy baloldali, jól kimunkált, és igencsak elhibázott és fájdalmas módszer. A nemzeti oldal azonban nem így áll hozzá a kérdéshez, hanem többek között adócsökkentést vezetne be

– hangsúlyozta ki az interjúban Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, e téren van mozgástere a kormánynak. Ő nem az unióban és a külső erőkben bízik, hanem saját magunkban, a mi munkánkban. Az elmúlt időszakban például egymillió új munkahely jött létre: ahhoz képest, hogy 2010 előtt tömeges volt a munkanélküliség az országban, állásokból jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ha pedig munka van, fizetés is van.

Az interjúban Orbán Viktor kitért a gyermekvédelmi népszavazásra is, amely véleménye szerint fontosságához, a kérdések súlyosságához képest háttérbe szorult a háború miatt. 

Vasárnap van 13 óránk, hogy megmentsük a következő négy évünket, én mindenhol felhívom a figyelmet arra, hogy ne engedjük ezt az ügyet leesni az asztalról. A genderőrület már nem csak egy divat, egy szemlélet, életmódbeli kérdés. A liberális világmédia próbálja elhitetni, hogy egy ilyen változás jelentene megoldást. Magyarország még nem sodródott bele ebbe a helyzetbe, meg tudja védeni a gyerekeit a népszavazás segítségével

– emelte ki a miniszterelnök. 

Eleinte Nyugat-Európában is csak legyintettek, ám mára már nem uralják a gyermekük nevelését – tette hozzá a miniszterelnök. 

Hadsereg érkezik Magyarországra

A kérdésre reagálva, hogy azok a választópolgárok is személyre szóló SMS-t kapnak az ellenzéktől, akik soha nem adták meg személyes adataikat, pláne ilyen céllal. 

Stiklik mindig vannak, de ez már nem az, súlyosabb ügy. Azt hiszem, lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választások után, ez egy orbitális csalás, az utolsó szögig ki kell vizsgálni

– hangsúlyozta ki Orbán Viktor, aki  arról is beszélt, csak jót tesz a magyar turizmusnak, hogy ennyi EBESZ megfigyelő érkezik az április 3-i választásra, de ez egy hadsereg

Az utóbbi harminc évben ennél nagyobb tétje még sosem volt választásnak Magyarországon: példa nélküli, hogy olyan súlyos kérdésekben döntsön az ország, mint a belesodródás egy háborúba vagy a gazdaság teljes leállása – zárta gondolatait Orbán Viktor

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. október 15-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)