NVI: Egy szavazatszámlálónak pártatlannak kell lennie, a megjelenésében is

2022.04.01. 21:27
NVI: Kiemelkedő fontosságú a szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkája.

A szavazatszámláló bizottsági (szszb) tagoknak a szavazás napján végzett munkája fontosságára és a felelősségteljes munkavégzésre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény elején kiemelik:

az április harmadikai választásokon több mint 80 ezer delegált és választott tag dolgozik a szavazatszámláló bizottságokban.

Hozzátették: örülnek annak, hogy a vasárnapi választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott szszb-tag vesz részt, mert a tagok jelenléte egészen biztosan segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében az szszb tagjai hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak.

A szavazatszámlálóknak mindig a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik, és sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat.

Az szszb egy testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt – közölte az NVI, és kiemelte: a szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie mind a vitás kérdésekről, mind a rendkívüli eseményekről. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az szszb – a jegyzőkönyv elkészítése mellett – kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását.

Az szszb tagjai a helyi választási irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben. Valamennyi szszb-tag a választás másnapján, április 4-én, hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

Az NVI még azt közölte az MTI-vel, hogy

több mint 40 ezer pártdelegált vehet részt a szavazatszámló bizottságok munkájában a szavazás napján.