Visszatért a tél, szakad a hó

277406777 1290443981481852 5637076393326391097 n
2022.04.02. 15:41
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szombat estétől az esőzés havas esőbe, havazásba válthat át. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon várható számottevő havazás, ezért az érintett térségekben a Magyar Közút mérnökségei újra hóeltakarító és síkosságmentesítő gépeket állítanak szolgálatba – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Mint írják, a legfrissebb előrejelzések alapján az esti óráktól országszerte havas esőbe, majd havazásba válthat az időjárás; az éjszakai havazás miatt vasárnap reggelre a nyugat-dunántúli és az északkelet-magyarországi régió jelentős részén kifehéredhet a táj. A havazással érintett, magasabban fekvő területeken (Alpokalja, Mecsek, Börzsöny, Mátra, Bükk) a friss hóréteg vastagsága az 5 centimétert is elérheti, az Észak-dunántúli-középhegységben pedig akár 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Vasárnap délelőtt viszont megszűnik a csapadék, ugyanakkor ezzel párhuzamosan megélénkül az északnyugati szél, míg hétfőre virradóra az ország szinte egész területén fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani.

Bár a Magyar Közút március 20-án lezárta a téli üzemét, még pénteken elrendelték a szakemberek, hogy a télies időjárással érintett mérnökségeken 2022. április 2-tól a hóeltakarításhoz és a síkosságmentesítéshez szükséges gépi és személyi állomány is újra bevethető legyen – olvasható a közleményben, amelyben hozzáteszik: a közútkezelő szakemberei a következő napokban ütemezetten fogják végezni a preventív és az aktív síkosságmentesítési beavatkozásokat, ugyanakkor arra kérik a havazásban érintett területeken közlekedőket – főleg azokat, akik már lecserélték a téli gumijukat nyárira –, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatánál.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra és vasárnapra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki Veszprém megyében. Szöveges figyelmeztető előrejelzésükben azt írják: szombat délutántól, estétől egyre nagyobb területen (előbb a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, később az Alföldön is) az esőt, havas esőt havazás, hószállingózás váltja, amely vasárnap reggelig sokfelé kitart. Napközben aztán fokozatosan csökken a csapadékhajlam, miközben a havazás egyre inkább esőbe vált vissza. Vasárnap délután, este a Dunától keletre lévő összeáramlási zóna mentén néhol hózáporok előfordulhatnak.

Síkvidéken nagyobb bizonytalanság mellett vékony, vizes, olvadozó hóréteg alakulhat ki, amely vasárnap napközben a legtöbb helyen gyorsan eltűnik. Vastagabb megmaradó hó elsősorban a hegyekben valószínű, de lokálisan 10 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet, erre legnagyobb esély a Bakonyban van – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Egy olvasónk szombat délután arról tájékoztatta az Indexet, hogy a Baranya megyei Harkányban már leszakadt az ég, nagy pelyhekben hull a hó a Dél-Dunántúlon.

Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Olvasónk / Index)