Elemző a részvételről: ez a magyar politika maximuma

image 6483441 (64)
2022.04.03. 20:10

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a 18:30-as részvételi adatokkal kapcsolatban az Indexnek az mondta: ha csak a részvételi adatokat vesszük alapul, gyakorlatilag ugyanazokat a mintákat látjuk, mint négy éve, és feltehető, hogy hasonlóak a preferenciák is.

A szakértő szerint azok nem nagyon változhattak 2018-hoz képest, „ebből a szempontból befagyott a magyar politika”. Rajnai Gergely kifejtette: az ellenzéki koordináció miatt lehet majd szorosabb végeredmény.

A bizonytalanok megszólításáról és mozgósításáról – a részvételi adatokkal összefüggésben – kifejtette: nagyjából ez a magyar politika maximuma, amit ki lehet hozni, ennél több embert, mint amennyit most megszólítottak a pártok, nem nagyon lehet. „Ennyien mennek el szavazni legfeljebb” – tette hozzá Rajnai Gergely.

A szakértő úgy fogalmazott: a mobilizáció mind a két oldalnak annyiban jól sikerült, hogy akiket el lehetett vinni az urnákhoz, azokat elvitték, és feltehetően már nem sok tartaléka van a pártoknak.

ITT olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)