Elemző: Nem tudni, kinek kedvez az időjárás

-DSC7051
2022.04.03. 12:20
A választók egy része délutánra halaszthatta a voksolást a reggeli rossz idő miatt – véli Pulai András, aki szerint 13 órakor már többet tudunk majd.

„Az elmúlt években számos tanulmány foglalkozott azzal, milyen hatással van a rossz idő a választásokra, de csak azt lehet biztosan kijelenteni, hogy befolyásolja az eredményeket, azt nem, hogy melyik fél, az ellenzék vagy a hatalmon lévők javára” – nyilatkozta lapunknak Pulai András, aki szerint feltehetőleg a reggeli rossz idő miatt sokan későbbre halasztották a voksolást.

A Publicus stratégiai igazgatóját a 11 órás 25,77 százalékos részvételi adatokról kérdeztük, és elmondta, egyelőre azt látni, hogy mindenütt alacsonyabb a részvétel, mint 2018-ban, különösen a falvakban és Budapesten, bár a fővárosban inkább délután szokott megugrani a részvétel. Hozzátette: ez a települések demográfiai összetételéből is adódik.

Pulai András kifejtette: talán a 13 órakor közzétett adatok már beszédesebbek lesznek, akkor kiderülhet az is, alacsonyabb részvétellel kell-e számolni idén, vagy a reggeli rossz idő miatt mennek később választani az emberek.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)