Két szavazás egy helyen: de melyiknek mikor lesz eredménye?

D EDY20160919020
2022.04.03. 07:36
Az országgyűlési választások napján népszavazás is lesz Magyarországon. A gyermekvédelmi referendum megosztja a társadalmat és a politikai élet szereplőit is.

Technikailag a szavazás menete viszonylag egyszerű a választópolgárok számára.
A Nemzeti Választási Iroda sajtóosztályától kapott információk szerint a választópolgárok, amennyiben az országgyűlési választáson és a népszavazáson is részt vesznek, egyszer járulnak a szavazatszámláló bizottság elé, és ebben az esetben két helyen írják alá a névjegyzéket, ezáltal a népszavazás és a parlamenti választás szavazólapjait is egyszerre kapják meg.

A szavazókörök megegyeznek, így az országgyűlési választás és a népszavazás tekintetében is ugyanazon a helyen lehet voksolni. Az eredmények megállapításában azonban már sorrendiség van. 

A szavazatszámláló bizottságok mindenhol az országgyűlési választások szavazólapjait számolják össze először, majd a népszavazás szavazólapjait, így az eredmények közlése is ebben a sorrendben történik. Amint van eredménye egy szavazókörnek az egyik eljárásról, azt továbbítja.

A szabályok korábban nem engedték, hogy azonos napon tartsák a parlamenti választásokat egy népszavazással, de a törvényt a párbeszédes országgyűlési képviselő, Szabó Tímea javaslatára tavaly módosította az Országgyűlés, ezért Áder János köztársasági elnök januárban ennek figyelembevételével tűzte ki a gyermekvédelmi népszavazás időpontját.

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ ad a megfogalmazott kérdésre.

Az ellenzék – amely érvénytelen szavazásra buzdít – szerint a népszavazás gyűlöletkeltő, a kormánypártok mottója a „Védjük meg gyermekeket!”.

Magyarország elkötelezett a gyermekek védelme iránt. Úgy gondoljuk, hogy a gyermekek szexuális nevelésének joga kizárólag a szülőké. Vannak azonban olyanok, akik ezt a jogot aktivista csoportok számára is biztosítanák, kitéve a gyermekeket az LMBTQ-propagandának.

– áll a népszavazás kormányzati honlapján, ahol kiemelik: 

A brüsszeli bürokraták és egyes aktivistacsoportok erőteljes támadást indítottak az elfogadott jogszabályok ellen. A népszavazáson való részvétellel mindannyian kiállhatunk a törvény rendelkezései, így gyermekeink védelme mellett.

Az ellenzéki pártok közül a Momentum honlapján úgy fogalmaz:

 Április 3-án, az országgyűlési választásokkal egy időben lesz a Fidesz által kezdeményezett, gyűlöletkeltő „gyermekvédelmi” népszavazás is. Ennek célja ugyanakkor nem gyermekeink megvédése, hanem hogy tovább erősítse az ország megosztottságát, Putyin politikáját másolva gyűlöletet keltsen az LMBTQ-közösség ellen, és hogy elterelje a figyelmet az ország valódi problémáiról: a folyamatos drágulásról, a katasztrofális helyzetben lévő egészségügyről, a megélhetésükért küzdő tanárokról, vagy a mindent átszövő korrupcióról.  Te ne dőlj be a Fidesz-propagandának, szavazz érvénytelenül a népszavazáson!

Számos civil szervezet is érvénytelen voksolásra biztat. Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság vezetésével 14 civil szervezet kezdett kampányba. Az ervenytelenul.hu oldalon videókkal, önkénteseikkel pedig személyesen próbálják meggyőzni a szavazókat. A felmérések szerint eredményesen, hiszen sok érvénytelen szavazat várható a szavazáson az egyetértő voksok mellett.

A népszavazás szavazólapján a következő négy kérdés szerepel:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A gyermekvédelmi népszavazást övező vitáról korábban már írtunk és erről beszélgettünk Kibeszélő című műsorunkban is. 

Itt olvashatja az Index választási mellékletét a friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Molnár Edvárd / MTI)