Ez a poszt a következő Percről percre része:

Söpört a Fidesz, megvan a kétharmad

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik legélesebb budapesti csatatér körzetben szavaztak 13 óráig a legtöbben lakosságarányosan – derült ki az NVI adataiból. A 3. számú egyéni választókerületben (Fürjes Balázs és Hajnal Miklós körzete) a választásra jogosultak közel fele már leadta voksát ebédidőig.

    Budapest 1. számú országos egyéni választókerület: 41,22 százalék (24 088 fő)
    Budapest 2. OEVK: 44 százalék (30 502)
    Budapest 3. OEVK: 46,19 százalék (28 976)
    Budapest 4. OEVK: 43,59 százalék (30 664)
    Budapest 5. OEVK: 39,65 százalék (23 630)
    Budapest 6. OEVK: 37,81 százalék (27 619)
    Budapest 7. OEVK: 40,44 százalék (32 593)
    Budapest 8. OEVK: 39,16 százalék (29 984)
    Budapest 9. OEVK: 42,49 százalék (31 513)
    Budapest 10. OEVK: 45,37 százalék (32 235)
    Budapest 11. OEVK: 41,54 százalék (31 136)
    Budapest 12. OEVK: 43,60 százalék (31 227)
    Budapest 13. OEVK: 45,61 százalék (31 206)
    Budapest 14. OEVK: 45,85 százalék (33 785)
    Budapest 15. OEVK: 42,25 százalék (32 931)
    Budapest 16. OEVK: 42,71 százalék (29 481)
    Budapest 17. OEVK: 44,75 százalék (33 373)
    Budapest 18. OEVK: 42,75 százalék (32 333)

  • A Somogy megyei Büssü községben (Somogy megye 4. számú OEVK) az 1. számú szavazókörben délelőtt fél 11-kor egy szavazó és a fűtő jelezte a szavazatszámláló bizottságnak, hogy a padlás felől füstöt észlelnek, és kérték, hogy értesítsék a polgármestert, illetve a tűzoltókat.

    A szavazóhelyiséget a bejelentés után pár perccel lezárták, a szavazáshoz szükséges dokumentumokat, a névjegyzéket, a szavazólapokat és az urnákat azok tartalmával együtt sértetlenül kimentették.

    A szavazóhelyiség ezt követően a községen belül átköltözött egy másik épületbe, a helyi közösségi házba, a szavazás pedig 11 óra 45 perckor újraindult – jelentette hivatalos oldalán a Nemzeti Választási Iroda.

  • Egyik olvasónk jelezte, hogy déltől Hollandiában leállt a vonatközlekedés délután 5 óráig. Ez nem túl meglepő, elő szokott fordulni, viszont ma sokan rekedtek a vasútállomásokon Hága felé, illetve nem tudtak még hazajutni azok, akik viszont délelőtt voksoltak.

    Éppen ezért a hollandiai magyarok közül sokan nem fognak eljutni a hágai szavazóhelyiségekbe, de szerencsére többfelé szerveződtek csoportok, amelyek tagjai megosztják kocsijukat azokkal, akik mégis megpróbálnak eljutni Hágába.

     

  • Olvasónk küldött fotót az egyik londoni szavazóhelyiségről és az előtte állókról, akik szeretnék leadni voksukat. Az Egyesült Királyságban három helyen, Londonban, Edinburgh-ban és Manchesterben szavazhatnak a kint élő magyarok.

  • A 13 órás részvételi adatok szerint a 2018-ban ellenzéki többségű egyéni választókerületekben alacsonyabb a részvétel a négy évvel korábbi adatokhoz képest. Azokban az egyéni választókerületekben, ahol 2018-ban a Fidesz nagy fölénnyel nyert, magasabb a részvétel, hasonlóan a billegő választókerületekhez – közölte a Republikon Intézet a Facebook-oldalán

    277733811 10159940546004976 2831522548466958340 n.png
    Fotó: Republikon Intézet / Facebook

    Szintén a 13 órási, 40,01 százalékos részvételi adatokra reagálva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője az Index kérdésére kifejtette: az eddigiek alapján 65 százalék körül lehet majd a választási részvétel, ami átlagosnak számítana az elmúlt voksolásokat nézve. Hozzátette: a nem túl magas részvétel általában a kormányon lévő erőknek szokott kedvezni, de ha tovább erősödne a választási részvétel, akkor már más lenne a következtetés.

  • A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap.

    Közleményükből kiderül: vasárnap több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás – az országgyűlési és a népszavazási – szavazólapját fel kívánják-e venni.

    Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

  • A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük – hívta fel rá a figyelmet az NVI vasárnap, miután több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt: mindkét választás – az országgyűlési és a népszavazási – szavazólapját fel kívánják-e venni.

    Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak – közölte az MTI.

  • Válaszolt Szél Bernadett vádjaira Solymár polgármestere, aki az ellenzéki képviselő választási csalást kiáltó bejegyzésére reagálva a Facebookon azt írta: a PHR-858-as rendszámú, fehér Ford Transit a község kisbusza, ami szendvicset és ellátmányt hord a szavazókörökbe.

    Egyébként a választás rendjének megsértése bűncselekmény. Ezzel vádolni pedig hamis vád (ez is bűncselekmény). Megtesszük a feljelentést. Tisztelettel kérem a képviselő asszonyt, hogy tartózkodjon szeretett községünk befeketítésétől. Előbb tájékozódjon, mielőtt hisztériát kelt!

    – fogalmazott Szente Kálmán.

  • Mint ismert, vasárnap a választásokkal egy időben tartják az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást. Kibeszélő című műsorunk legújabb adásában a népszavazást veséztük ki, vendégeink Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője, valamint Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak.

  • Rendkívüli eseményként közölték a Nemzeti Választási Iroda oldalán a történetet, miszerint helyi idő szerint 17:30-kor megjelent egy magyar turistacsoport a perui főváros, Lima külképviseletén. 

    A perui magyar nagykövetség épülete Limában
    A perui magyar nagykövetség épülete Limában
    Fotó: Google Maps

    A probléma ugyanis az volt, hogy a csoport két vezetője rendben leszavazhatott, ellenben a másik nyolc fő már nem. Az indoklás szerint nem szerepeltek a névjegyzékben. A csoport egyik tagja nehezményezte a tényt, de ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt magát a visszautasítottak jegyzékébe felvezetni.

    Végül a külképviselet tájékoztatta őket a választás jogszabályi háttéről, a magyarok a döntést – értetlenségüknek hangot adva – elfogadták, és elhagyták az épületet.

  • A Nemzeti Választási Iroda frissítette a rendkívüli eseményeket felsoroló listáját, amely szerint két helyen is a bélyegzők okoztak bonyodalmat: Konyáron, a 2-es számú szavazókörben a szavazatszámláló bizottság 23 percre felfüggesztette a voksolást „a bélyegző meghibásodása” miatt.

    Etyeken a 3-as számú szavazókörben pedig egyszerűen szétesett a bélyegző, ezért kénytelenek voltak cserét kérni.

    Vokányon egy szavazó kísérője fényképfelvételt próbált készíteni, mondván, hogy újságíró, de ezt nem tudta igazolni, ezért el kellett hagynia a szavazóhelyiséget.

    Fábiánházán a szavazatszámláló bizottság egyik tagja rosszul érezte magát, ezért hazament, majd jelezte, hogy nem is tud visszatérni a szavazóhelyiségbe. A bizottság határozatképes maradt.

    Már a választás első óráiban is történtek rendkívüli események, ezekről ebben a cikkünkben írtunk.

  • A látássérült választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe a voksoláson annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatukat.

    Ilyen sablon azonban csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár azt előzetesen igényelte március 25-én 16 óráig. Az NVI összesítése szerint 250 választópolgár igényelt ilyen sablont.

  • Az időjárás biztosan befolyásolja az eredményeket, de nem tudni, hogy melyik fél, az ellenzék vagy a hatalmon lévők javára – nyilatkozta lapunknak Pulai András, aki szerint feltehetőleg a reggeli rossz idő miatt sokan későbbre halasztották a voksolást.

    A Publicus stratégiai igazgatója a 11 órás 25,77 százalékos részvételi adatokról szólva elmondta, egyelőre azt látni, hogy mindenütt alacsonyabb a részvétel, mint 2018-ban, különösen a falvakban és Budapesten, bár a fővárosban inkább délután szokott megugrani a részvétel. 

    Pulai András kifejtette: talán a 13 órakor közzétett adatok már beszédesebbek lesznek, akkor derülhet ki, hogy tényleg alacsonyabb részvétellel kell-e számolni idén.

  • 25,77 százalékos 11 órás részvételi adatokról tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda (NVI), ami eddig összesen 1 982 937, szavazatot leadó állampolgárt jelent.

    Ez alacsonyabb a négy évvel ezelőtti részvételnél, amikor a jogosultak 29,93 százaléka adta le voksát a választás első öt órájában. A mostani részvételi arány ugyanakkor magasabb, mint a nyolc évvel ezelőtti.

    A 11 órás adatok a következőképpen alakultak a korábbi választásoknál:

    • 2018-ban 29,93 százalék;
    • 2014-ben 23,23 százalék;
    • 2010-ben 24,78 százalék.
  • A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen.

    A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

    A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, hogy a rendőröket hogyan lehet gyorsan igénybe venni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

  • Mintegy 900 külföldi megfigyelőt vettek nyilvántartásba a vasárnapi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra – derül ki az NVI honlapján közzétett listából.

    • Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától (EBESZ/ODIHR) 235-en regisztráltak megfigyelőként, az EBESZ parlamenti közgyűlése (OSCE PE) részéről pedig 102-en.
    • A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 275 megfigyelőt regisztráltak, és a Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezet 49 munkatársa is jelentkezett megfigyelőként.

    Emellett nagykövetségek és más szervezetek regisztráltak megfigyelőket a vasárnapi voksolásra.

    Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásra valamivel több mint másfél száz külföldi megfigyelő regisztrált.

  • Kék szalaggal, mosolyogva ment Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és családja a szavazóurnához. A Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy ez a szavazás egy békemisszió. 

    Hogy hazánk újra igazságos, boldog, békés ország legyen. Menjünk el mindannyian, és szavazzunk a kormányváltásra!

    Voksa leadása után újságíróknak azt mondta a főpolgármester, hogy a választás valóban a háborúról és a békéről szól. Karácsony gergely hangsúlyozta: tudják biztosítani a tiszta szavazás feltételeit, hiszen minden szavazókörben ott vannak.    Arra a kérdésre, hogy miként szabályoznák hatalomra kerülésük esetén a határon túli magyarok szavazati jogát, Karácsony Gergely úgy válaszolt: mivel arról csupán kétharmados többséggel lehet dönteni, nem valószínű, hogy hozzá tudnak majd nyúlni a választás után, nincs esélye ugyanis annak, hogy bármelyik oldalon kialakuljon ilyen többség. 

     Hozzátette: az ellenzéki pártok is meg akarják őrizni a határon túli magyarok választójogát, de átalakítanák. Úgy vélekedett, hogy speciális mandátumot kellene adni a határon túli magyaroknak.     A főpolgármester közölte, összesen tíz X-et húzott be, érvénytelenül voksolt ugyanis "az úgynevezett népszavazáson, amely (.) inkább népámítás" - írta az MTI.

  • Az NVI adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Debréte a legkisebb szavazókör: itt 11 helybélit és négy, átjelentkezéssel szavazó választópolgárt várnak, vagyis összesen 15-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

    A Zala megyei Felsőszenterzsébeten 14-en szerepelnek a lakcímük alapján a névjegyzékben, és hárman átjelentkezéssel szavaznának itt.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolnán 20 helybélit és két átjelentkezőt várnak.

    A legnagyobb magyarországi szavazókör ehhez képest Budapest 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében található, az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörbe 6139 választópolgárt várnak.

  • Novák Katalin is leadta szavazatát. A megválasztott köztársasági elnök első szavazó fiával közösen járult az urnákhoz Budapest XI. kerületében.

  • A választás tétje, hogy „Nyugat felé megyünk, vagy Kelet felé kacsingatunk”, illetve hogy „tudunk-e szakítani Putyinnal és Oroszországgal” – mondta az MSZP társelnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Pécsen.

    A részvételi adatokról szólva az ellenzéki politikus azt mondta, a rendszerváltás utáni második legjobb eredményt mutatja a statisztika ez idáig. Bízik abban – folytatta –, hogy a nap további részében is sokan mennek el szavazni, és arra biztat mindenkit, éljen a szavazati jogával.

    Hozzáfűzte:

    most van lehetőség változtatni, sorsfordító választás előtt állunk.

  • Szinte minden politológus és elemző felhívja rá a figyelmet, hogy a választások az úgynevezett billegő körzetekben dőlhetnek el, valamint a bizonytalan szavazók voksaival. A billegő körzeteket gyakran nevezik csatatereknek, ezekben az egyéni választókerületekben igyekszik minden fél a lehető legerősebb jelöltjét harcba indítani. Ezekről a körzetekről szól Csata tér 106. nevű blogunk, amelyben szinte az összes billegő kerületet kielemeztük. 

  • Sorsdöntő ez a parlamenti választás, hiszen háború vagy béke kérdésében hozhatnak döntést a magyar emberek – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Dunakeszin.

    Kifejtette: van 13 óra arra, hogy eldönthessük, hogy Magyarország az elkövetkezendő években békében és biztonságban élhet-e, vagy megkockáztatjuk a belesodródást a háborúba.

    A baloldal világossá tette az álláspontját: ha ők kormányoznának, akkor Magyarország bizony belekavarodna a szomszédban zajló háborúba, az azonban nem a mi háborúnk, nekünk ebből a háborúból ki kell maradni

    – magyarázta a miniszter, és hangsúlyozta, a jobboldal garantálja a békét és a biztonságot a következő évekre.

    Szijjártó Péter a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban közölte:

    Szeretném, ha meg tudnánk védeni a gyermekeinket. Nekünk, szülőknek jár a kizárólagos jog, hogy rendkívül érzékeny kérdésekben mi magunk beszélhessünk a gyermekeinkkel, mi magunk nevelhessük őket, és ezt a jogot nem vagyunk hajlandóak feladni.

  • A pénzügyminiszter két fia társaságában a Fillér utcai általános iskolában, a főváros 4. számú választókerületében adta le voksát a parlamenti választáson és a népszavazáson.

  • Miskolcon adta le szavazatát vasárnap délelőtt Jakab Péter, a hatpárti ellenzéki koalícióban résztvevő Jobbik elnöke. A miskolci kötődésű politikus voksolása után az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor Magyarország számára szegénységet, félelmet és „putyini” háborút hozott, ennek a korszaknak ma kell véget vetni, hogy végre eljöhessen a szabadság, a jólét. 

    Jakab Péter úgy fogalmazott:

    Magyarországnak vissza kell térnie Európába és a békébe, ami mától el is jön.

  • A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 225 ezren már leadtak levélszavazatot a NVI vasárnapi adatai szerint.

    A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlés választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

    Az NVI vasárnapi adatai szerint már több mint 225 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 34 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. 

    Az MTI tájékoztatása szerint a szavazás napján a választópolgárok még leadhatják levélszavazatukat a külképviseleteken a külképviseleti szavazás ideje alatt (általában 6 és 19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, 6 és 19 óra között.

  • Azt már szinte mindenki tudja, hiszen a politológusok, elemzők rendszeresen hangsúlyozták, hogy a billegő körzetek dönthetik el a választást. Akadnak olyan egyéni választókerületek, ahol viszont szinte borítékolható valamelyik fél győzelme. A kormánypárti bástyákat itt mutattuk be, az ellenzék biztosnak vélt pontjairól pedig itt írtunk.

  • Áder János köztársasági elnök is leadta szavazatát, akinek államfői mandátuma május 10-én jár le, hivatalát a fideszes Novák Katalin veszi át.

    Áder János feleségével, Herczegh Anitával együtt járult az urnák elé vasárnap délelőtt.

    A köztársasági elnöki házaspár is ugyanabban a zugligeti szavazókörben adta le voksát, ahol reggel Lévai Anikó és Orbán Viktor is szavazott.

  • Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is leadta szavazatát Hódmezővásárhelyen, az Index fotósa az ő urnához járulását is elcsípte. 

    Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János kihívója a helyszínen megmutatta a jelenlévőknek, hogy érvénytelenül szavazott a gyermekvédelmi népszavazáson. 

  • Több mint 231 ezren élhetnek először választójogukkal a mai országgyűlési választáson és a vele egy napon tartott népszavazáson – írja az MTI. 

    Az első választók nemzeti színű kitűzőt vehetnek át a szavazatszámláló bizottságoktól. A kerek, ezüstös színű szegéllyel ellátott kitűzőn a Szavaztam! felirat szerepel. A kitűző valamivel nagyobb, mint egy 50 forintos érme.