Eldőlt a választás: sorozatban negyedszer alakíthat kormányt Orbán Viktor

-DSC7255
2022.04.03. 21:01 Módosítva: 2022.04.04. 00:56
A megszerezhető szavazatok több mint 67 százalékát gyűjtötte be a Fidesz–KDNP 92 százalékos feldolgozottságnál, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert. Így eldőlt, hogy ötödször alakíthat kormányt Orbán Viktor, ráadásul ezúttal is kétharmaddal.

Már az elejétől kezdve kétharmados többségben volt a kormányoldal

Este tíz óra után néhány perccel már 57,64 százalék volt a szavazatok feldolgozottsága. Az országos listáké 57,64 százalék, az egyéni választókerületeké 70,52 százalék. Az ekkori állás szerint 134 mandátuma lenne a Fidesz–KDNP-nek, ami már behozhatatlan előny.

Ezzel eldőlt, hogy a kormánypárt nyeri a 2022-es országgyűlési választást, Orbán Viktor sorozatban negyedszer, összességében pedig ötödször alakíthat kormányt.

Az ellenzéki összefogás 58 mandátummal állt ekkor, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a parlamenti küszöb fölött 7 mandátummal.

Fél 11-kor már majdnem 70 százalék volt a feldolgozottság, a Fidesz–KDNP előnye azonban nem csökkent, továbbra is 134 mandátummal álltak a kormánypártok. Az egyéni választókerületekben 87–19 volt a kormánypártok fórja. 71 százalékos feldolgozottságnál sem változott az állás, Orbán Viktor ekkor mondta el győzelmi beszédét. Ezt ide kattintva olvashatják el.

Nyolcvanegy százaléknál már 135 mandátummal álltak a kormánypártok, egyre biztosabbnak tűnt a kétharmad.

Az egyéni választókerületek 87,5 százalékos feldolgozottságánál 88–18 volt a Fidesz–KDNP előnye az Egységben Magyaroszágért ellenzéki pártszövetséggel szemben. A Mi Hazánk az országos listás szavazatok alapján továbbra is a parlamenti küszöb fölött (6,34%) állt.

A közel teljes, 95 százalékos feldolgozottságnál már biztosra vehető volt a Fidesz–KDNP kétharmada: a kormánypártok 135 mandátummal rendelkeztek ekkor. Az Egységben Magyarországért hatpárti összefogás 56 mandátummal, a Mi Hazánk 7, míg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 mandátummal.

Az egyéni választókerületekben a megoszlás 96,52 százalékos feldolgozottságnál 88–18 volt a kormányoldal javára.

Az első adat: kétharmados többségben a kormányoldal

Valamivel több mint 16 százalékos feldolgozottságnál kétharmados többséggel (133 mandátum) vezetett a Fidesz–KDNP, az Egységben Magyarországért 56 mandátumot tudhatna magáénak, a Mi Hazánk Mozgalom pedig nyolcat. Huszonhárom százalékos feldolgozottságnál nőtt a kormánypártok előnye, ahogy 50 százaléknál is.

Az NVI ígéretéhez híven 21 órakor közölte az első eredményeket. 16,76 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel vezet, 133 mandátummal. A hatpárti ellenzéki összefogás 56 mandátumot tudhatna magáénak, ha ez lenne a végeredmény is, míg a Mi Hazánk Mozgalom nyolc mandátumot – ám ez csak 4,02 százalék.

A megoszlás az alábbiak szerint alakult 16,76 százalékos feldolgozottságnál:

  • Fidesz–KDNP: országos lista – 45 mandátum, egyéni választókerületek – 88 mandátum
  • Egységben Magyarországért: országos lista – 40 mandátum, egyéni választókerületek – 16 mandátum
  • Mi Hazánk: országos lista – 8 mandátum, egyéni választókerületek – 0 mandátum

Egy szűk negyedórával később újabb eredményeket közölt az NVI, ekkor már 23,03 százalékon állt a feldolgozottság.

A Fidesz–KDNP növelte előnyét, 134 mandátummal állt ekkor a kormányoldal, az ellenzéki összefogás pedig 57 mandátummal. A Mi Hazánk változatlanul 8 mandátummal állt.

Térképünkön böngészheti az egyéni választókerületek eredményeit.

Valamivel fél 10 előtt újabb adatok érkeztek a Nemzeti Választási Irodától. Az országos listás szavazatok 28,08 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz–KDNP 59,36 százalékon állt, az Egységben Magyarországért 29,44 százalékon, a Mi Hazánk 6,59 százalékon.

Az egyéni választókerületek 41,19 százalékos feldolgozottságánál a kormánypártok a 106 körzetből 89-ben álltak győzelemre, az ellenzéki összefogás pedig 17 körzetben. A parlamenti mandátumok megoszlása nem változott az előző adatokhoz képest: a kormánypártok 134, az ellenzéki összefogás 57, a Mi Hazánk 8 mandátummal állt.

50 százalékos feldolgozottságnál sem csökkent a Fidesz–KDNP előnye

Fél tízkor érkeztek az újabb adatok az NVI-től. Az országos listás szavazatok 36,32 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz–KDNP 58,12 százalékon állt, az Egységben Magyarországért 30,41 százalékon, a Mi Hazánk 6,57 százalékon. 

Az egyéni választókerületek szavazatainak 50,53 százalékos feldolgozottságánál a kormánypártok 88 körzetben álltak nyerésre, az ellenzék 18-ban. 15 budapesti választókerületben állt nyerésre a hatpárti összefogás, vidéken pedig Dunaújvárosban, Pécsett és Szegeden.

A mandátumok megoszlása nem változott ekkor sem: a kormánypártok 134, az ellenzéki összefogás 57, a Mi Hazánk 8 mandátummal állt.

Nem sokkal később, háromnegyed tíz magasságában az országos listák feldolgozottsága már 43,26 százalék volt, az egyéni választókerületeké 57,58 százalék. Az eredmények alig-alig változtak, a mandátumok megoszlása egyáltalán nem.

Tíz óra előtt néhány perccel átléptük az ötven százalékos feldolgozottságot: az országos listás szavazatok 53,19 százalékát számolták meg, az egyéni választókerületeknél pedig 66,70 százalékot.

Sok minden nem változott: a kétharmados előnye a kormányoldalnak megmaradt, 134 mandátummal állt ekkor a Fidesz–KDNP, 58-cal az ellenzéki összefogás, 7-tel a Mi Hazánk.

Lassan jött meg a választási kedv, de nap végére felpörgött

Vasárnap reggel 6 órakor nyitották az urnákat, majd kétóránként közölte a részvételi adatokat a Nemzeti Választási Iroda egészen 19 óráig, amíg a szavazókörök bezártak. A részvételi adatok alakulását ebben a cikkünkben foglaltuk össze. Napközben több választási csalásról is érkezett bejelentés, ezeket itt gyűjtöttük össze. Elemzőket is kérdeztünk egész nap a részvételi adatokról, ide kattintva olvashatja az ő véleményüket.

részvételi adatok18-30 v2

Végső eredmény majd csak április 22-én lesz

A mai országgyűlési választáson 199 képviselőt szavazunk be a parlamentbe, közülük 106-an egyéni jelöltként, míg 93 fő listáról jut be az országgyűlésbe. Ahhoz, hogy egy párt bejusson a parlamentbe, az érvényesen leadott szavazatok legalább öt százalékát kell megszereznie, különben fizetheti vissza az államnak a kampányra kapott központi támogatást.

MIVEL IDÉN HATPÁRTI SZÖVETSÉG VAN, AZ ELLENZÉK SZÁMÁRA AZ ÉRVÉNYESSÉGI KÜSZÖB 15 SZÁZALÉK.

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. A szavazatok, amelyek nem számítanak bele az egyéni mandátumszerzésbe, töredékszavazatnak minősülnek, ezeket az országos pártlistás mandátumok kiosztásánál veszik figyelembe.

Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

Az országos listáról kiadható mandátumoknál figyelembe veszik az egyéni választókerületi töredékszavazatokat, valamint a pártlistára leadott voksokat.

A választás estéjén, éjszakáján az NVI várhatóan közli az előzetes eredményeket, ám a végső, hivatalos eredményre ezúttal is várni kell. A végeredményt a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg. Az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én hirdetik ki.

Az Alaptörvény szerint az új országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Vagyis az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

ITT olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Szavazatszámlálás a Váci utcai Általános Iskolában. Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index)