Ennek a választásnak a jelentősége túlmutat az országos kereteken

20220403121104  MG 4185
2022.04.03. 22:56
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a magyar országgyűlési választások apropóján szervezett eredményváró szakmai rendezvényén jelenlévő külföldi vendégek nyilatkoztak az Indexnek.

Angel Dzambazki Európai Parlamenti képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja szerint a Fidesznek meg kell nyernie a mostani választást. „Az elmúlt tizenkét év kormányzati erőfeszítéseinek meg kell hozniuk a gyümölcsüket. A nagyvárosokban erőteljesebben érvényesülő liberális médiumok miatt a kormánypárt támogatottsága ezeken a helyeken csekélyebb.”

Dzambaki szerint azért nem volt szükség miniszterelnök-jelölti vitára, mert nem kétséges, hogy az ország vitán felüli vezetője Orbán Viktor, aki európai szinten is fajsúlyos szereplője a politikának. „A mai választás Magyarországon hatással lesz az idei európai voksolásokra is. Ennek a választásnak a jelentősége túlmutat az országos kereteken."

Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris delegációvezetője hetven választási körzetet látogatott meg a szakértői csapatával a választás napján, de semmilyen választási törvénysértést nem tapasztaltak sehol.

A demokratikus választás alapelvei az általam látottak alapján érvényesültek. Holnap egy elemzéssel fogunk kijönni azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek a választási eredménynek.

Kwasniewski szót ejtett még a hatalmas befolyásra szert tett „big tech" cégekről (Facebook, Twitter, Instagram), amelyek domináns piaci helyzetükből fakadóan érdemben képesek befolyásolni egy-egy választás kimenetelét. Az elemzésük ezt a témát is igyekszik majd feldolgozni.

Russel Nobile, a Judical Watch delegációvezetője a választási hajlandóságot vizsgálta a csapatával Magyarországon, ők a politikai irányultságokat nem vizsgálták. A közel 70 százalékos részvételi arányt kifejezetten jónak tartja az amerikai választási szakértő, amely magasabb, mint amekkora az Egyesült Államokban szokott lenni.

Minden országnak a javára válik, ha ennyien vesznek részt egy voksoláson. Erről az országról különben csak jót hallottam, de tudok arról, hogy komoly társadalmi ellentétek feszítik, de egy demokratikus berendezkedés ezzel jár. 27 választási helyszínen fordultunk meg, és azt tapasztaltuk, hogy rendben zajlik a választás

– jegyezte meg Russel, aki szerint a demokráciáknak mindig velejárója egyfajta káosz is. „Magyarország nagyon különleges helyzetben van a Nyugat és a Kelet határán, ami speciális problémákkal jár együtt."

ITT olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)