Németh Lajos elárulta, mikor jön meg a jó idő

DSC3270
2022.04.04. 11:00
Bács-Kiskun megyében mínusz 4, mínusz 5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála múlt héten, de hamarosan ismét 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk – mondta Németh Lajos meteorológus. Kiemelte, hogy a következő napokban nem várható jelentős fronthatás.

A legfrissebb mérések azt mutatják, hogy elvonultak a hó- és esőfelhők, mára kisütött a nap, de sokfelé süllyedt fagypont alá a hőmérséklet – mondta Németh Lajos meteorológus egy bringóhintón tekerve a Margit-szigeten.

A meteorológus hozzátette, hogy Bács-Kiskun megyében mínusz 4, mínusz 5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Télies reggelre ébredtünk – a napsütést és a hangulatot leszámítva. De napközben egyre erősebb lesz a napsugárzás, melegszik gyorsan a levegő

– emelte ki Németh Lajos a Tv2 Mokka című műsorában. Hozzátette: a hét közepére már megszűnnek az éjszakai fagyok, és akkorra már több helyen ismét 20 fok körüli hőmérsékletet lehet majd mérni. Ez az időjárás-változás április első felében szokásos Magyarországon – mondta a meteorológus.

Néhány napja 30,6 fok volt a hőingás, már ma is nagy lesz, de nem annyira, mint holnap vagy holnapután. Most még nem lesz ekkora a különbség, de 17 fokos különbség több helyen előfordulhat – magyarázta a szakember.

Nagyon jó irányba haladunk, mert az északi áramlás után a hét közepétől, a hét második felében nyugati, délnyugati, déli áramlás lesz, és ez fokozatosan hozza a nem csontszáraz, de egyre enyhébb levegőt

– fogalmazott Németh Lajos. Az elmúlt napokban a havazás mellett jelentős mennyiségű eső volt, amire nagy szükség volt a száraz téli hónapok után – tette hozzá. Kiemelte, hogy ezen a héten már számottevő csapadékra nem kell számítani.

Most ideális időnk van és lesz ezen a héten. Véleménye szerint ez a hőmérséklet még nem is viseli meg annyira a növényeket. Inkább a mínusz 3 és mínusz 5 fok alatti hőmérsékletek okozhatnak nagyobb kárt a növényvilágban – mutatott rá.

Németh Lajos kiemelte, hogy a következő napokban nem várható jelentős fronthatás, úgyhogy az emberi szervezetet nem annyira viseli meg az időjárás. A hőmérséklet-ingadozás sem lesz olyan extrém nagy, mint amilyen március utolsó heteiben volt.

A meteorológus emlékeztetett: szombaton Budapesten olyan hideg volt napközben, hogy ilyen alacsony hőmérsékletet még soha nem mértek.

Az április egy szeszélyes időjárási hónapunk, úgyhogy bármi is lehet, de azért már közelítünk lassan a húsvéti ünnepekhez. Nagyon reménykedem abban, hogy a következő két héten belül extrém időjárás nem alakul ki

– mondta Németh Lajos.

(Borítókép: Németh Lajos. Fotó: Kaszás Tamás / Velvet)