Jégbe fagyva várták a reggelt a barackfák

2022.04.04. 20:02
Fagyvédelmi öntözést, füstölést és égetést is alkalmaztak a magyar termelők országszerte a hétfő reggeli fagyok ellen.

Hétfő reggel rekordmértékű hideggel indult a hét. Reggel 6 órára mínusz 7,1 fokig hűlt le a levegő a Kékestetőn, ezzel megdőlt a napi minimum-hőmérsékleti rekord. Az Időkép egyik munkatársa jéggel védte a barackfáit a hajnali fagyok ellen Vácon. Az öntözéses technikával a virágzó barackfák gyakorlatilag jégbe fagyva várták a hideg hétfő reggelt. 

A barackfáról lelógó jégcsapok, a jégpáncélba burkolt rügyek és virágok nemcsak látványosak, de fontos védelmi funkciójuk is van. A jég ugyanis szigetelőrétegként védi a fát a komolyabb fagyok ellen, így az nem tesz kárt a virágokban. 

Az Időkép beszámolója szerint Örkényben is fagyvédelmi öntözést alkalmaztak. Ezzel a technikával egy erre a célra kifejlesztett berendezés a fagy beállta alatt vízzel való mikroszórófejes öntözéssel képez jégpáncélt a gyümölcsfák körül.

Székesfehérváron paraffingyertyák égetésével védték a gyümölcsfákat. Az ültetvények tövébe fémkannákban több száz gyertyát helyeznek ki, ezzel megakadályozva a talaj közelében létrejövő erős fagyokat.

Szolnokon a füstölés módszerét vetették be. Ilyenkor egy jól füstölő anyagot begyújtanak, ezzel visszatartva a talajfelszín erőteljes lehűlését.