Szavazatokkal teli szállítódobozt találtak ma reggel egy óbudai iskolában

20220403121416  MG 4193
2022.04.04. 11:36 Módosítva: 2022.04.04. 17:03
Hétfőn, a választásokat követő reggelen egy takarítónő jelezte, hogy az óbudai Pais Dezső Általános Iskolában egy lezárt, bontatlan, szavazólapokkal teli dobozt talált. Az iskola igazgatója az esetről értesülve tájékoztatta a tankerület vezetőjét, ő pedig a jegyzőt, aki azonban nem tartotta magát az ügyben kompetensnek.

Az Index információi szerint a szavazatszámláló bizottság tagjai már úton vannak a helyszín felé, az iskola munkatársai érkezésükig a területet lezárták, a dobozhoz nem nyúltak, és átmenetileg gondoskodnak a szavazólapok őrzéséről.

Budapest 10-es számú választókerületének végeredményét befolyásoló körülmény abban az esetben merülhet fel, ha a dobozban található szavazatokat meg sem számolták, ezek eredményeit nem továbbították a választási központba.

Érdeklődtünk a Nemzeti Választási Irodánál az eset részleteiről, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, az urnazárást követően, a már megszámolt és kötegelt szavazólapokat helyezik ilyen szállítódobozokba. Az előírások szerint ezeket mind el kellett volna szállítani, tehát minden bizonnyal a szavazókör munkatársainak hanyagsága miatt maradhatott ott. Hangsúlyozták, hogy a választási eredményt az ügy nem befolyásolhatta.

Update: Cikkünk megjelenését követően Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának jegyzője lapunkkal azt közölte, hogy mint a Helyi Választási Iroda vezetője a Tankerület vezetőjével folytatott beszélgetés során azt mondta, a szállítódoboznak a beérkezése a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a jegyzőkönyvvezetőnek lett volna a feladata, amennyiben nem tudják őket elérni, a Helyi Választási Iroda helyettes vezetőjével kimennek és elhozzák a megtalált szállítódobozt. Ez meg is történt, amiről a Nemzeti Választási Iroda elnökét írásban tájékoztatta.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)