Török Gábor: Mint egy profi csapat, úgy mosták le az amatőr ellenzéket Orbánék

MG 8985
2022.04.04. 19:07
Lehet, hogy a vereség nyomán Márki-Zay Péter egy időre szünetelteti politikai ambícióit – véli az elemző.

Török Gábor elemző szerint az ukrajnai háború kezelése sokkal jobban sikerült Orbán Viktornak, mint az ellenzéknek. Egyszerűen azt lehetett látni, mintha egy profi focicsapat vonult volna ki a pályára, vele szemben pedig egy amatőr klub csapattagjai játszottak volna. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége.

Nem érdemes vele foglalkozni 

A levélszavazatok ügyében az hangzott el, hogy nem érdemes vele túl sokat foglalkozni. Az előző két választáson is mindössze 1-2 mandátum sorsát döntötte el, viszont szerencsétlen lett volna, ha most esetleg azon a néhány szavazaton múlt volna a választás érvényessége.

Török szerint maga Márki-Zay Péter is arra célzott a választás utáni zárórendezvényen, hogy nincs olyan rendszer, amelyben ne lett volna többsége a Fidesznek. A politológus úgy véli: nem érdemes összehasonlítani a magyar választási rendszert más, külföldi szisztémákkal.

A hazai választási rendszer hatalmas csapda az ellenzék számára. 2014-ben a Fidesz 43 százalékot kapott, az ellenzékre többen voksoltak, ám a szavazatokat nem lehetett összeadni, a Fidesz vitt mindent akkor is.

Megerősödhet a kormány Brüsszellel szemben

A mostani kétharmad a magyar kormány komoly megerősítését jelenti Brüsszellel szemben. Mivel ez a magyar választók akarata, így megkerülhetetlen lesz a végeredmény Orbán Viktorral szemben, és ez növeli érdekérvényesítő képességét az Unióban.

Török Gábor úgy látja, hogy Novák Katalin személyében kevéssé konfrontatív államfőt sikerült megválasztani, hiszen állítólag szóba került Lázár János és Kövér László neve is.

A népszavazás kapcsán pedig az látszik, hogy ebben az esetben ez politikai kudarc a kormányzat számára. Az ellenzék célja az volt, hogy érvénytelenné tegye a kormány számára, azonban ebből maga az ellenzék semmit nem tud profitálni. Viszont ez nem ugyanaz, mint a korábbi migrációs népszavazás, mert annak a kérdései sokkal konfrontatívabbak voltak.

Rossz üzenete van

Török szerint borzalmas volt az üzenete annak, hogy az eredményhirdető végén Márki-Zay egyedül állt a színpadon, mert azt üzente, hogy ő vitte el a balhét a választási vereségért. Valószínűleg ő sem ezzel a lehetőséggel számolt, és lehet, hogy feladja vagy szünetelteti országos politikai ambícióit. Azon, ahogy a hat szövetséges ellenzéki párt bánik Márki-Zayjal a vereség után, érdemes elgondolkodnia bárkinek a jövőre nézve.

A hódmezővásárhelyi választókörzetben csak néhány száz szavazattal vezet Lázár János magában a városban, tehát lehet, hogy ott tudja még folytatni a politikai karrierjét – vélte.

A DK lett a legnagyobb ellenzéki politikai erő, de az, hogy vajon például a Momentum számára ez mit fog hozni – még kérdés. Kérdés, hogy tudnak-e valamilyen politikai üzenetet adni az ellenzéknek, de hogy ez mikor következik be, ma még nem ismert.

(Borítókép: Török Gábor 2019. március 25-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)