Miniszterelnököt választottak a szavazók

2022.04.05. 22:21

Választásértékelő kerekasztal-beszélgetést tartott kedden a Terror Házában a XXI. Század Intézet – számolt be az MTI. Az esemény résztvevői Orbán Viktor kormányfő megítélését, az ellenzék „kudarcos” mozgósítókampányát és víziójának hiányát, valamint az ukrajnai háborút jelölték meg a vasárnapi országgyűlési választás eredményének főbb okaiként.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője a rendezvényen arról beszélt, hogy a Fidesz–KDNP narratívájának ereje sokkal nagyobb volt az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mint az ellenzéké.

Szerinte ez ráadásul túlment a kormánypártok meglévő, elkötelezett szavazóbázisán. Azt is kijelentette, a kormánypártok „elmeneteli szándékot” megerősítő kampányt, míg az ellenzéki pártok „kudarcos” mozgósítási kampányt folytattak.

Závecz Tibor az ellenzéki vereség másik fő okaként a vízió hiányát jelölte meg, de az is hiányzott, hogy érzelmileg tudjon azonosulni a társadalom egy részével, tudjon hozzá kapcsolódni, kötődni.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője úgy látja, hogy a vasárnapi voksolás valójában miniszterelnök-választás volt. Arról kellett dönteni, hogy az az Orbán Viktor maradjon-e, akit ismerünk, megszoktunk, „és tudjuk, hogy mit várhatunk tőle”, vagy pedig egy kísérletbe bocsátkozunk, és „Márki-Zay Pétert emeljük trónra”. Hozzátette: az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének a felmérések szerint sem volt soha többsége Orbán Viktorral szemben.

Mráz Ágoston Sámuel a közvélemény-kutatókra is kitért. Szerinte ott tévedtek, hogy nem értették meg, mi az a nagyon egyszerű dilemma, ahogyan az emberek felfogják a választást.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója szerint is döntő szerepe volt a háborúnak a választás végeredményében. Álláspontja szerint a háború egy olyan helyzetet teremtett, amelyben a biztonság és a stabilitás igénye került a kampány középpontjába. Így nagyon nehéz lett bármilyen vezetőnek az ellenzéki oldalon, hogy a hatalomban lévő és az üzeneteit az előbbi alapértékekre összpontosító, kompetens és döntésképes miniszterelnökkel szemben érvényesüljön – tette hozzá.

A Medián ügyvezetője azt is kifejtette, hogy a Jobbik szavazóinak is kulcsszerepük volt a választás kimenetelében, ugyanis jelentős részük a Mi Hazánk Mozgalomhoz vándorolt.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese is azon véleményének adott hangot, miszerint vasárnap miniszterelnök-választás volt. Szerinte a választók alkalmasabbnak találták az ország vezetésére Orbán Viktort Márki-Zay Péternél, a választási eredményben ugyanakkor a mozgósításnak is jelentős szerepe volt.

Mindkét oldalra vonatkozóan megállapítható viszont a közösségi médiában zajló példátlan aktivizálás – jegyezte meg Barthel-Rúzsa Zsolt.