Videón mutatjuk a mindszenti vonatbalesetet

DROTI20220405004
2022.04.05. 17:54
Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt: Mindszentnél egy kisteherautó a sínekre hajtott, ahol összeütközött a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal. A vonat az ütközés erejétől kisiklott, a balesetben több mint tízen megsérültek, öten pedig a helyszínen meghaltak.

A baleset kedden történt, valamivel 7 óra előtt, Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjáróban. Egy kisteherautó a sínekre hajtott, ahol a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött. A vonat az ütközés erejétől kisiklott.  

A Citroën Jamper típusú kisteherautóban heten utaztak, munkába mentek. A sofőr a sógorait vitte munkába. Az ütközés következtében a kisteherautó megpördült, és mintegy 20 méterre a kereszteződéstől állt meg, félig lecsúszva a vasúti töltésről. A motorvonat kisiklott, oldalára borult, és 60 méterre az ütközés helyszínétől csúszott az árokba.

A balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel  – fej- és végtagsérülésekkel – kórházba szállítottak. Négyen azonnal meghaltak, az ötödik férfi életéért sokáig küzdöttek a mentősök, de őt sem tudták megmenteni. A Bors arról számolt be, hogy  a legidősebb áldozat 1968-as születésű, akinek a két fia is az autóban ült, az egyik meghalt, a másik túlélte a balesetet. Mindketten 1990–1995 közötti születésűek lehetnek. A többi áldozat és a súlyos sérült is fiatal vagy középkorú.

A hatodik utas súlyos koponyasérülést szenvedett, a hetedik férfi a saját lábán, sokkos állapotban szállt ki a járműből.

Baleset - 2022.04.05.


 Biber Anett, a MÁV-csoport sajtószóvivője azt mondta:

a mozdonyvezetőnek alig maradt ideje fékezni, mert nagyon közel volt a vasúti átjáróhoz, amikor elé hajtott a kisteherautó, így bekövetkezett az ütközés. A mozdonyvezető mindent az utasításoknak és az előírásoknak megfelelően tett. Ezen a vasúti szakaszon 80 kilométer/óra az engedélyezett sebesség, amit nem lépett át. A biztosítóberendezés jól működött.

A szóvivő még elmondta:

  • a vonaton a mozdonyvezető és a jegyvizsgáló mellett 12-en utaztak, a mozdonyvezető kivételével mindenki megsérült;
  • a jármű körülbelül 100 métert siklott, majd az oldalára fordult;
  • az előzetes becslések szerint a kár mértéke meghaladja a 100 milliós nagyságrendet. A járművet selejtezni kell, nem lehet javítani;
  • Szolnokról érkezik egy daru, azzal állítják vissza a pályára a sérült motorkocsit, egy mozdonnyal vontatják el Hódmezővásárhely vagy Szentes felé;
  • a vonatközlekedés várhatóan szerda reggelig szünetel. A pálya rendbetétele után csökkentett sebességgel újraindulhat a vasúti forgalom.

    A MÁV este fél 6 után tett ki egy videót a balesetről. Közleményükben egyebek mellett azt írják: a vasúti átjárókban történt baleseteket a közúton közlekedők figyelmetlensége és a KRESZ előírásainak megszegése okozza. Évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok. A MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem következett be halálos áldozatot követelő baleset.

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport