Závecz Tibor elmondta, minek köszönhető a Fidesz-kétharmad

006  02A5254
2022.04.05. 06:34
Arra még a Fidesz sem számíthatott, hogy kétharmados győzelmet aratnak a választáson – mondta Závecz Tibor, a Závecz Research közvélemény-kutató vezetője az RTL-nek.

A szavazás előtt több közvélemény-kutató is olyan adatokat közölt, amelyek szerint a legutolsó napokban csökkent a különbség a kormánypártok és az ellenzéki koalíció között, és hogy a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk sem fog várhatóan bejutni a parlamentbe. Ehhez képest végül a Fidesz elsöprő győzelmet aratott, és a Mi Hazánk bekerült a törvényhozásba 6 százalékkal.

Hann Endre, a Medián vezetője telefonon az RTL-nek annyit mondott, hogy a közvélemény-kutatóknak nagyon komoly önvizsgálatra lesz szükségük az eredmények fényében. Rajta kívül az RTL megkérdezte erről Závecz Tibort is, akinek cége a biztos válaszadók közt 50 százalékos támogatottságot mért a Fidesznek és 46 százalékosat az ellenzéki egységkoalíciónak.

A kétharmadra senki nem számított, tehát az egész szakma, a politológusok… szerintem a Fidesz sem számított kétharmadra

– mondta, hozzátéve: szerinte a háborúról szóló kommunikáció volt az, ami meggyőzte a bizonytalan szavazók nagy többségét, hogy húzzák be az ikszet a Fideszre.

»A béke, hogy maradjunk ki ebből«. Ez [az üzenet] hatásosabb volt

– mondta, hozzátéve: a másik oldal üzenete az Európa-pártiság, oroszellenesség volt, aminek az ereje közel sem volt akkora, mint a Fidesz üzenetének.

(Borítókép: Závecz Tibor 2019. október 10-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)