Újabb kötelezettségszegési eljárások indulnak Magyarország ellen

GettyImages-1082799978
2022.04.06. 16:02 Módosítva: 2022.04.06. 16:04
Az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen szerdán, egyúttal felszólítja Magyarországot és Olaszországot, hogy tartsák be a közbeszerzési irányelveket.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy további lépéseket tesz, és felszólítja Magyarországot – Olaszország mellett – a közbeszerzési irányelvek betartására.

A bizottság szerint a jogszabályok lehetővé teszik Magyarországon a kivételek szélesebb körű alkalmazását biztonsági okokból és az adókedvezmények által támogatott szerződések tekintetében – írja a Portfolio.hu.

A kivételek ahhoz vezetnek, hogy a szerződések szélesebb körét kizárják az uniós közbeszerzési irányelvek szerinti kötelezettségek alól.

Az Európai Bizottság emellett a magyar bányászati törvény módosításairól is említést tesz, amely lehetővé teszi a bányászati koncessziók átlátható pályázati eljárás nélküli odaítélését, csakhogy ezek ellentétesek az átláthatóság elvével, így nincsenek összhangban a koncessziós irányelv szerinti kötelezettségekkel.

A bizottság párbeszéd útján rendezné a problémákat az érintett tagállamokkal, ám ha így nincs megoldás, az Európai Bírósághoz fordulhat.

Amellett hogy a közbeszerzési irányelvek betartására szólítja fel Magyarországot, a bizottság arra is felszólítja hazánkat, hogy

  • az építőanyagokkal kapcsolatban tegyen eleget az áruk szabad mozgására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós szabályoknak;
  • a közúti közlekedéssel kapcsolatban ültesse át a tiszta üzemű gépjárművekre megállapított célértékekre vonatkozó szabályokat;
  • és léptessen hatályba a nyílt hozzáférésű adatokra és a közszféra információinak további felhasználására vonatkozó uniós szabályokat.

Magyarországgal szemben hivatalosan is jogállamisági eljárást indítottak kedden.

Az Európai Bizottság továbbra is aggályait fejezte ki Magyarország és Lengyelország esetében, főképp az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt.

(Borítókép: Az Európai Bizottság brüsszeli központja. Fotó: Michele Spatari / NurPhoto via Getty Images)