Karácsony Gergely: Lehet, hogy nem lesz már önkormányzati választás

image 6483441 (1)
2022.04.06. 11:13 Módosítva: 2022.04.06. 15:33

Az a legvalószínűbb, hogy maradnak az önkormányzatot sújtó elvonások, folytatódik a főváros kivéreztetése. Karácsony Gergely főpolgármester a HVG360-nak adott nyilatkozata szerint ugyan alig tűnt fel valakinek, de a miniszterelnök a választás napján lényegében bejelentette, hogy nem lesz rezsicsökkentés, nagyon durva megszorítások várhatók, és

ebben a csatazajban Budapest lassú halála keveseket fog érdekelni.(...) Szerintem érdemes arra is felkészülni, hogy 2024-ben nem lesznek önkormányzati választások olyan formában, ahogy megszoktuk.

– húzta alá a főpolgármester, elképzelhetőnek nevezve, hogy a régi terv megvalósul, és megszüntetik a közvetlen főpolgármester-választást.

Eddig minden ciklusban tettek egy lépést afelé, hogy a tanácsrendszer szintjére züllesszék le az önkormányzatiságot.

Karácsony Gergely szerdai bejelentése szerint nem kíván újraindulni a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért – erősítette meg telefonon az ATV értesülését Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője.

A főpolgármester Tordait ajánlotta társelnöknek maga helyett, ezt azonban még nem lehet tényként kezelni. A budapesti 4-es körzetben mandátumot szerző politikus az ATV-nek a javaslatra úgy reagált, még végig kell gondolnia, hogy elindul-e a pozícióért.

A Párbeszédnek tavasz végén vagy nyár elején lehet a következő tisztújító kongresszusa. 2024-ben önkormányzati választások lesznek, Karácsony Gergely feltehetően a főpolgármesteri feladatokra kíván koncentrálni. Legutóbbi posztjában arról írt:

A fővárosra maradt, hogy vigye tovább a szabadság zászlaját.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a tegnapi napon úgy fogalmazott, az ellenzéki vezetők egyeztetésén nem merült fel, hogy a pártelnökök közösen lemondjanak.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. április 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)