Jelentősen átalakíthatja következő kormányát Orbán Viktor

A miniszterelnök sajtótájékoztatója

Vége
image 6483441 (3)

A legfontosabbak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A miniszterelnök másfél órán át válaszolt a hazai és a nemzetközi sajtó képviselőinek kérdéseire. 

 • A miniszterelnök a békés egyet nem értés politikáját javasolja mindenkinek. Úgy gondolja, ha nem értünk egyet, abból nem következik, hogy polgárháborús ellenfélként kell egymásra gondolni. A saját felelősségét abban látja, hogy tud-e jó példával elöl járni, és igyekszik.

  Azoknak, akik nem a Fideszre a szavaztak, Winston Churchillt idézve azt üzente: egyetlen győzelem sem végleges, egyetlen vereség sem végzetes.

 • A miniszterelnök világossá tette, hogy ez kizárható. Egy másik újságírói kérdésre azt is leszögezte, hogy ők az adócsökkentés pártja, nem fogják emelni az embereket terhelő adókat, ebben az irány nem felfelé, hanem lefelé van. Ha viszont az Európai Unió nem tudja megfékezni az energiaárak növekedését, akkor tehetnek valamilyen lépéseket, ezek speciális, ágazati lépések lehetnek.

 • Orbán Viktort meglepte, hogy a régi Jobbik helyén kinőtt egy új erő, amely bekerült a parlamentbe is. Meg kell várni, hogy ez az új párt (Mi Hazánk Mozgalom) jelent-e veszélyt a hazai kisebbségekre, de az antiszemitizmus kérdésében marad a zéró tolerancia - erősítette meg a miniszterelnök.

 • Orbán Viktor az orosz–magyar gázszerződésről elmondta, hogy bonyolult képlet alapján határozzák meg a szerződésben az árat, de a pontos számokat nem mondhatja el. Az új ár jobb, mint ami a korábbi szerződésben volt. A kormányfő hangsúlyozta: a gáz esetében a legfontosabb kérdés most nem az, hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e. Egész Európában gázhiány van, a hosszú távú szerződéseknek nem az az értelmük, hogy jobb árat adnak – bár adhatnak –, az az első számú cél, hogy akkor is van  gáz, amikor a piacon nincs, ez ellátásbiztonsági szempontból megkötött szerződés.

 • Orbán Viktor az Index kérdésére kifejtette: elvi alapon nem ért egyet azokkal a közgazdasági megoldásokkal, ahol bármilyen állami ágazatnak a bérezése a minimálbérhez van kötve, mert a minimálbér befolyásolására csak részleges lehetőségük van, és nem akarják kiszolgáltatni az államkasszát.

 • Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a befektetési bankban az oroszok kisebbségben vannak, és ettől függetlenül szeretnénk megtartani itt, Budapesten az intézményt.

 • A lengyel–magyar kapcsolatokat nehezíti az ukrajnai háború. Ennek egyik oka például, hogy Varsó légtérzárlatot akar Ukrajna fölött, mi viszont ellenezzük, mert az egyértelműen légi háborúhoz vezetne, mert abban a térségben a NATO minden légtérzárat megszegő gépet lelőne.

  Másfelől Lengyelország ki akarja terjeszteni az oroszellenes szankciókat a földgázra és a kőolajra. Magyarország csak szárazföldön tud beszerezni olajat és gázt, viszont Lengyelországnak van tengere, ahol tankerek köthetnek ki, amelyek a világ bármely pontjáról hozhatnak energiaszállítmányokat. A V4-együttműködés azonban ettől független, hiszen az a négy részt vevő állam politikai szövetsége, amely egységesen tud fellépni – ha kell – Brüsszellel szemben.

  Paks 2 és a napenergia felfuttatásával a magyar gazdaság gázigénye 2030-ra a jelenlegi tíz százalékára csökkenthető lenne, és a problémát megoldanánk.

 • Milyen üzenete van annak, hogy érvénytelen lett a gyermekvédelmi népszavazás? – kérdezte az Index újságírója Orbán Viktortól. A miniszterelnök szerint nagyszerű eredményt értek el, ennyien soha nem szavaztak még egy irányba, mint most. A civil szervezetek álláspontját érti, de eltér a véleményük.

 • Orbán Viktor erre a kérdésre leszögezte: a magyar törvények előírják, hogy mennyit és hogyan lehet költeni, ezt mindenkinek be kell tartania, az Állami Számvevőszék erről jelentést készít, látni fogják a számokat.

 • A miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés mértékétől függ, hogy marad-e a rezsicsökkentés, illetve többek között attól, hogy sikerül-e az EU-ban elfogadtatni, hogy az áram árának kiszámolását szakítsák el a gáz áráétól.

 • Orbán Viktor válasza: nem lehetetlen. Azt sem tartja lehetetlennek, hogy kiszorítsák a külföldi kiskereskedelmi láncokat.

 • Orbán Viktornak nem tetszik, hogy Zelenszkij elnök mindenkinek megmondja, hogy miként segítsen Ukrajnának, és szerinte ez hosszú távon nem vezet jóra. A pedagógusok béremelése kapcsán megerősítette, hogy a következő három évben biztosan lesz tíz-tíz-tíz százalékos béremelés számukra, de a kormányfő örülne, ha többet is adhatnának a tanároknak.

 • Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását – erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Csak akkor utasítanak ki diplomatákat, ha megsértik a fogadó ország szabályait, törvényeit. Nemzetközi politikai kampányban pedig Magyarország nem akar részt venni.

 • Orbán Viktor a miniszteri tárcákról elmondta, hogy minden választás után jelentős átalakítások voltak, ami személyi változásokkal is járt. Hozzátette: a kormányalakítás nem lesz gyors folyamat, május 3-ig megalakul a parlament, ott kérik fel a miniszterelnököt, utána megkezdődik a kormányalakítás, ami szerinte május végénél hamarabb nem tud lezárulni, mert a magyarok előtt álló nagy kérdések logikájából kell levezetni, hogy milyen kormányra van szükség.

 • Az árstopot a lehető legtovább szeretné a kormány fenntartani, ehhez minden érintett szereplővel egyeztetnek, és időben hoznak majd döntést. Orbán Viktor megerősítette, hogy tovább szeretnék vinni a rezsicsökkentést. Kérdésre válaszolva a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha továbbra is Szijjártó Péter maradna a külügyminiszter.

 • A miniszterelnök újságírói kérdésre kifejtette, hogy ő mindig is azt gondolta, hogy az ukránok jó katonák. Orbán Viktor azzal folytatta, hogy a magyarokat sokat bántották az elmúlt években Ukrajnában, ez be is árnyékolta a viszonyt, de egy intelligens, keresztény ország nem hozakodik elő ezzel ilyenkor, mert egy atomhatalom támadta meg őket.

 • A további kormányzati célok között szerepel a pénzügyi stabilitás megőrzése. Ezzel kapcsolatban a kormányfő megjegyezte, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzése nem áll szemben a növekedéssel. Erre bizonyíték az elmúlt tizenkét év, amikor sikerült gyorsabban növekednie a magyar gazdaságnak, mint a szomszédainak.  A kormányzat célja továbbra is az, hogy az uniós növekedési átlagot meghaladja. A tervek között szerepel elérni egy demográfiai fordulatot is.

 • Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ez a legjobb hely Európában, ráadásul 16 évet volt ellenzékben, és akkor is itt maradt.

  Minden verseny feszültséggel jár, a választás különösen ilyen.

  A miniszterelnök kifejtette: a győztesnek van felelőssége a választás után a nemzet újraegyesítésében, ezt olyan témákkal lehet, amelyek átnyúlnak a párthatárokon, a népszavazás ilyen volt, mert többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszre.

  A teljes nemzeti egység felé mozduló egyetértést próbálnak létrehozni, de ehhez kell a békés egyet nem értés kultúrája, viszont Magyarországon vehemensen nem értünk egyet. Orbán Viktor szerint  fontos lenne megtanulni békésen nem egyet érteni.

  Én egy normális vérnyomású országban szeretek élni. Alig  várom, hogy legyen egy olyan választás, amire nem kell azt mondani, hogy sorsdöntő.

 • Újságírói kérdésre Orbán Viktor leszögezte az ukrajnai magyar kisebbség védelméről, hogy NATO-tagállam vagyunk, NATO-döntés nélkül nem mozdulunk ki a NATO területéről.

 • A családtámogatási támogatások köre ki fog bővülni, de egyelőre meg kell várni, hogy alakuljon meg az új kormány – mondta Orbán Viktor.

  A kormányfő szerint a választásokkal eldőlt az is, hogy a városligeti beruházások úgy valósulnak meg, ahogy eltervezték.

 • Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy a szövetséget Lengyelországgal meg kell erősíteni, mert egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban, „vagy kitudja, de jobb nem megpróbálni”.

  A kormányfő nem érti a jogállamisági eljárás körüli helyzetet. Ha valaki szabálytalanul költi el az RFF-ből a forrásokat, akkor vissza lehet venni, de abból még nem is kaptak pénzt. 

  Orbán Viktor úgy gondolja, akármi van az Európai Bizottság levelében, amelyet egyébként még nem látott, Magyarország nem fog fegyvereket szállítani, és nem engednek annak a nyomásnak sem, hogy terjesszék ki a szankciókat az energiakereskedelemre, és genderügyben sem fognak engedni.

  A miniszterelnök a lengyel–magyar kapcsolatról Oroszországgal összefüggésben azt is elmondta, hogy az elmúlt tizenkét évben Magyarországot az oroszok nem csapták be, és ez fordítva is igaz. A háborús bűnösség ügyében a független vizsgálatok fontosságát hangsúlyozta.

 • Orbán Viktor szerint 2021 októberében lecsökkentették a költségvetési hiányt és az államadósságot is, ez pedig bőven a választást megelőző szoros időszakban volt. Ez egyáltalán nem jellemző az államokra, amelyek választásokra készülnek. Fontosnak tartjuk az ország gazdasági stabilitását – mondta a kormányfő. Mindent megtesznek, hogy a globális gazdasági hatásoktól megvédjék a magyar családokat. 

 • Putyin elnök hívta fel Orbán Viktort, hogy gratuláljon neki a választások eredményéhez. A kormányfő azt mondta, hogy mi nem ellenségeket akarunk gyűjteni, hanem mindenkivel szeretnénk jóban lenni. Most azonban velük szemben barátságtalan országként, szembenálló félként állunk. Ezzel ők is tisztában vannak, és tudják, hogy a NATO tagjai vagyunk.

 • A kormányfő leszögezte, hogy „vesztettem én választást eleget”, 16 évet volt ellenzékben, 16 évet kormányon, most fordul át pozitívba a mérleg.

  Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországnak szüksége van egy olyan parlamentre, ahol a kormány hangján kívül más megközelítések is vannak, a verseny nem kényelmes, néha undok, de fontos dolog. Az ellenzéknek sok sikert kíván, de azt azért nem mondja, hogy nyerjék meg a következő választást.

  A Jobbikról úgy fogalmazott, hogy vannak dolgok, amelyeket a politikusok lehet hogy jó húzásnak gondolnak, de a választók felől tiszteletlenség. Itt megemlítette, hogy a Jobbik összeállt Gyurcsány Ferenc pártjával.

 • Ukrajnával kapcsolatban kérdezte egy német újságíró, hogy nevezné-e bármely oldalt agresszornak. A kormányfő megismételte: Moszkva megtámadta Ukrajnát, tehát agresszor, ezt már többször elismertük. Ugyanakkor el kell ítélni az ukrán civilek elleni atrocitásokat, és ki kell vizsgálni, hogy pontosan ki követte el azokat. Ezt egyébként Orbán Viktor megvitatta előző nap a török államfővel folytatott telefonbeszélgetése során is.

 • Orbán Viktor szerint nem az oroszok oldalán merülhet fel probléma, hanem az Európai Unió oldalán, mert szankciókkal sújtják Oroszországot. A szankciós politikával általában nem értenek egyet, de fontos az egység, ezért ahol nem sért magyar létérdeket, elfogadják. A nukleáris energiának viszont egyetlen eleme sem szerepel a szankciók között, ezért abból indul ki, hogy a paksi beruházás a korábban megkötött szerződés mentén folytatódhat. Orbán Viktor úgy látja, a beruházás elleni támadások nagy károkat okoznak Magyarországnak, mert ezek nélkül 2023-ban az erőmű már üzemelhetett volna, ami segítség lett volna az orosz gázról való leválásban is.

  Ebből 2023-ban nem lesz erőmű

  – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: abban bízik, hogy minél hamarabb megépül az erőmű, és a következő energiaválság idején nagyobb biztonságban leszünk.

 • A választásra buzdító ellenzéki SMS-kampányból annyit ért Orbán Viktor, hogy az embernek vannak saját adatai, amelyekkel rendelkezik, ha azokat nem adta oda valakinek, akkor nem lehet használni. Neki a munkatársai szóltak, hogy üzeneteket kaptak a nevükön megszólítva az ellenzéktől, választásra buzdítva, miközben ők nem adták meg az adataikat. A kormányfő szerint nyomozni kell, jogilag értelmezni kell a helyzetet, és meghozni a szükséges döntéseket.

 • Orbán Viktor beszélt arról, hogy alakult át az oroszok érdekszféra-felfogása, mit tartanak fontosnak a saját biztonságuk érdekében nyugati határaik mentén. Mint a kormányfő mondta, nekünk is e szerint kellett kialakítanunk a kapcsolatrendszerünket Moszkvában az elmúlt évtizedben. A háború azonban ezt felülírta, most egy új rendszer kezdődik, amit még pontosan nem ismerünk, de figyeljük, miként formálódik. Ami lényeges, hogy át kell gondolni az új, most formálódó európai biztonsági rendszert.

 • A Reuters kérdezte, hogy kész-e Magyarország eleget tenni annak, hogy rubelben fizessen a gázszállítmányokért.

  Ha az oroszok azt kérik, akkor rubelben fizetünk a földgázért – válaszolt a kormányfő.