Ujhelyi István szerint Orbán Viktor hazudott a sajtótájékoztatón

image 6483441 (8)
2022.04.06. 18:15
Orbán Viktor a vasárnapi választási győzelem után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, de Ujhelyi István azt állítja, hogy a miniszterelnök nem mondott igazat az Európai Unióval összefüggésben.

„Orbán Viktor továbbra is tudatosan megvezeti a nyilvánosságot az Európai Unióval való kormányzati egyeztetések és viták eredményeivel kapcsolatban” – írja Ujhelyi István a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatójára reagáló közleményében.

A szocialista EP-képviselő kifejtette:

A Fidesz miniszterelnöke azt állította a mai sajtótájékoztatóján, hogy kizárólag politikai (ráadásul baloldali) nyomásgyakorlás áll az uniós források brüsszeli befagyasztása és a Magyarországnak járó támogatások visszatartása mögött. Orbán Viktor tudatosan hazudik, hiszen direkt összemossa a helyreállítási alap pénzeinek csúszó kifizetését és a jogállamisági mechanizmust, valamint olyan eljárás mögött lát politikai szándékot, amelynek létrejöttét maga is támogatta, és amelyről már az Európai Bíróság is egyértelműen állást foglalt.

Ujhelyi István szerint az sem igaz, hogy kizárólag a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt nyitott még a vita, „utóbbi ugyanis külön eljárás tárgya, egyik támogatási keret kifizetését sem érinti”.

A politikus arra szólította fel Orbán Viktort, hogy hozza nyilvánosságra az Európai Unió döntéshozóival ezzel kapcsolatban történt hivatalos és nem hivatalos kommunikációját, valamint ismertesse, hogy milyen kötelezettségeket, garanciákat vállalt Brüsszel felé a korrupció felszámolása és az uniós pénzek védelme érdekében.

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)