A korrupciós kockázatok gátolják a helyreállítási alap forrásainak lehívását

GettyImages-1235574091
2022.04.07. 17:04
A jogállamisági eljárást nem azért indították Magyarország ellen, mert az ország nem akar fegyvereket szállítani Ukrajnába, nem támogatja az orosz olajra és gázra kivetendő szankciókat, és genderügyben más álláspontot képvisel – az Európai Bizottság szóvivője cáfolta a magyar miniszterelnök állításait.

Nincs kapcsolat ezekkel az ügyekkel – mondta Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője az Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján, s ezzel cáfolta, hogy a jogállamisági eljárást azért indították volna, mert Magyarország nem akar fegyvereket szállítani Ukrajnába, nem támogatja az orosz olajra és gázra kivetendő szankciókat, és genderügyben más álláspontot képvisel – olvasható az Euronews összefoglalójában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jogállamisági eljárás megindításáról szóló levelet még nem látta, és nem is érti a helyzetet. Ugyanakkor hangsúlyozta: akármi is van a levélben, az biztos, hogy

Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, és nem fog engedni semmilyen nyomásnak, amely a szankciókat Oroszországgal szemben ki akarja terjeszteni a gázra és az olajra, és genderügyben sem fog engedni

– azt sugallva ezzel, hogy ezek lennének a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárás kiváltó okai. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a helyreállítási alapból még nem kapott Magyarország, hozzátéve, hogy nem tud róla, hogy lenne vita ezekben a kérdésekben.

Ugyanakkor kiderült, hogy a bizottság oldaláról a korrupciós kockázatok gátolják a magyar hozzáférést a helyreállítási alapokhoz.

brüsszelben közölték, volt ugyan előrelépés, de még vannak nyitott kérdések, ideértve a korrupcióellenes fellépést és oktatási kérdéseket.

(Borítókép: Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője felszólal egy konferencián Brüsszelben 2021. szeptember 29-én. Fotó:  Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)