A választási szakértő szerint a Fidesz beszéli leginkább a vidéki emberek nyelvét

20220403165251 PAP 0940
2022.04.07. 12:02
Több olyan település is van, ahol a 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP jelöltje 90 százalék feletti szavazatarányra volt képes.

Összesen 39 olyan település volt az országban, ahol vasárnap a Fidesz–KDNP jelöltje a szavazatok több mint 90 százalékát kapta meg – derül ki az RTL Klub híradójának riportjából. Évtizedes tendencia, hogy a Fidesz a legkisebb településeken a legsikeresebb, ahogy növekszik a településméret, arányaiban annál kevesebben szavaznak a pártra.

A Fidesz beszéli leginkább a vidéki kisemberek nyelvét. Az ellenzéki pártok jelentős része ettől rettentően távol van, talán még a Jobbik fénykorában fel tudta ezzel venni a versenyt, de a balközép pártok soha nem tudtak hangot találni a vidéki kisemberrel

– fejtette ki László Róbert, a Political Capital választási szakértője, aki szerint a jelenséghez a médiabuborék és a kiszolgáltatottság is hozzájárulhat.

Az Index még a választás előtt készített riportot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fáj településen, ahol a 2022-es választáson az összes szavazat Demeter Zoltánra, a Fidesz–KDNP jelöltjére érkezett.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)