Még a tapasztalt kertész sem látott a városligetihez hasonló halpusztulást

HNT 8046
2022.04.07. 20:14
Csütörtök délután szikrázó napsütésben érkezett az Index a városligeti tóhoz, a tömeges halpusztulás helyszínére. Semmi nem utalt a tragédiára: nem volt dögszag, és a kopoltyúsok vízen lebegő tetemét sem lehetett látni. A sétálók el sem hitték volna, ha nem az orruk előtt szedik ki a 15 kilós elhullott amurokat.

Két kisteherautó várakozott a Felső-tó két oldalán, amelyeken nagyjából 40-40 szemeteszacskóba csomagolt haltetem feküdt. 

 Az elhullott állatok elszállítását és megsemmisítését a megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég végezte. Lakossági bejelentésre értesültek a halpusztulásról április 6-án, és még aznap reggel megkezdték az állattetemek kiemelését

– közölte a Főkert Zrt. kérdésünkre.

Még nem tudják, mi okozhatta a halpusztulást

Kollégáink megmérték a víz oxigénszintjét és hőmérsékletét, majd mintákat vettek a további laborvizsgálatokhoz, aminek olyan 4-5 nap múlva érkezik meg az eredménye. A víz hőmérséklete és oxigénszintje megfelelő volt, ez nem okozhatta a halpusztulást. A kémiai vizsgálat után lehet majd megmondani, hogy szennyeződés vagy mérgezés okozta a környezeti katasztrófát

– mondta Simonyi Gábor, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kommunikációs referense az Index érdeklődésére. Pár elhullott példányt hivatalos állatorvosi boncolásra vittek, hogy kiderítsék, mi okozta a halálukat. 

Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, amelyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak 

– jelentette ki a Főkert.

A víz fenekén feküdtek a haltetemek tucatjai

Varga Sebestyén, a városligeti tó partján lévő Robinson étterem menedzsere az Indexnek elmondta: először szerdán fedeztek fel haltetemeket a vízben, de egy nappal korábban egy járókelő megemlítette, hogy a túlparton látott egy-két elhullott méteres pontyot. Akkor még nem sejtették, hogy nagyobb gond lehet.

Ez elő szokott fordulni néha, ha kiöregszik egy-egy példány, vagy a víz oxigénszintje megváltozik, főleg a kormoránok érzékenyek erre. Szerdán nyitáskor vettük észre, hogy sok hal fekszik a vízfenéken mozdulatlanul. A szakemberek még azelőtt megkezdték az elhullott uszonyosok eltávolítását, mielőtt a víz felszínére kerültek volna. A legtöbben nem is a helyszínen, hanem a hírekből értesültek erről. Egyelőre várjuk a hatóságok értesítését, addig a tavi teraszunkat lezártuk

– fejtette ki az étteremvezető.

Sok járókelőt már az is meglepett, hogy ilyen óriási halak vannak a liget tavában, a legtöbbjük sosem látta, bár évek óta úszkálnak a vízben az óriási pontyok és amurok. 

Kacsákat már mérgeztek meg a ligetben

A tó partján a környezeti katasztrófát a Főkert egykori, már nyugdíjas munkatársa szomorúan nézte végig. 

Több mint 30 éve élek Budapesten, a Városligetben kertészként tíz évig dolgoztam, de ilyet még sosem láttam. Persze néha felbukkan egy-egy tavi állat teteme, de elég ritkán, csak egy-egy elvétve, azonban a tömeges pusztulásnak biztos emberi oka lehet. Nagyjából öt évvel ezelőtt a Vajdahunyad vára mellett a Várárok-tóban én tisztítottam meg a tavat, akkor több tucat vadkacsa tetemét szedtem ki a vízből, olyan három-négy napig napi tíz halott madarat saját kezűleg emeltem ki a szervezet utasítására. Szívszorító látvány volt, akkor kiderült, hogy valaki megmérgezte a kacsákat

  – mondta a 70 éves kertész, János. Aki azt is elárulta, hogy a Széchenyi-fürdő szűrt termálvize is a tóba folyik bele.

Volt egy feltevés, hogy a meleg víz nem tesz jót a víz élővilágának, de tapasztalataim szerint ebből sosem volt gond, ilyen nagy felületen eloszlik a termál hője.

Kérdésünkre az illetékes szervek ugyanezt erősítették meg: a tisztított geotermikus forrás nem tesz kárt a víz ökoszisztémájában.

A kacsáknak és a teknősöknek semmi bajuk

A vizet tisztító munkások sem láttak két napig kacsákat úszkálni a tavon. „A kacsák érezték, hogy baj van, már kedden eltűntek a vízről” – tette hozzá János, az idős kertész. Csütörtökön tértek vissza, mintha mi sem történt volna, lubickoltak a vízben, még kortyoltak is belőle. A kármentesítést végző emberek azt mondták, hogy ennek ellenére egy madár sem pusztult el, és meg sem betegedtek.

Három teknős is él a tóban, bár csak egyet láttam most, biztonságosabb helyre akartuk áttelepíteni, de olyan fürge volt, hogy kicsúszott a kezeim közül. A jelek szerint jól vannak, még most is a tó közepén van az egyik 

– mutatott a távolba a férfi. 

A Fővárosi Vízművek is a tóhoz érkezett, hogy megvizsgálják a katasztrófa okát. A helyszíni méréseik szerint a víz hőfoka csütörtök délután 22 Celsius-fok volt, az oxigénszint pedig 10,6 mg/l – ez mind megfelelő értéknek számít, a többi hatóság eredményeihez hasonlóan. Laborvizsgálat céljából szintén mintát vittek magukkal, ők is a jövő hét közepére várják a kiértékelését. 

Vannak halak, amelyek alig két hetet éltek az új helyükön

A Főkert március 25-én „tavaszi nagytakarítást” tartott az eliszaposodott Margit-szigeti Japánkert tavánál. A mederfenék kipucolása miatt ideiglenesen áttelepítették az ottani halakat a városligeti tóba.

 És mi lett a halakkal és teknősökkel? A városligeti tóban lettek elszállásolva, tehát biztonságban vannak. Amint visszatöltik a tavat, újra halakat és teknősöket fognak a tóba telepíteni 

– írta a Főkert március 25-én a Facebook-oldalán a Japánkert tavának leengedésekor.

Április első hetében tervezték visszatelepíteni a halakat, sajnos már csak a teknősök élték túl. A városligeti tóban kármentesítést végző munkások elmondták, hogy élő halat nem láttak már a vízben, az összes kis és nagy testű kopoltyús elpusztult. A Városliget Zrt. értesítése szerint még egy-két napig biztosan eltart, amíg az összes állattetemet sikerül kiemelni a vízből. A nagyobbakat szigonnyal, kézzel, csónakban viszik a teherautókhoz, a kisebbeket hálóval gyűjtik be a tóból.

A hatóságok a vizsgálati eredmények birtokában nagyjából egy hét múlva fogják közölni, hogy mi okozta a tömeges halpusztulást – nem zárják ki a szándékos mérgezést sem.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)