Közeleg a viharciklon, kiadták a figyelmeztetést

D ATI20200617003
2022.04.08. 17:58
Többnyire felhős lesz az ég, ezért sok helyen lehet számítani esőre és zivatarokra. Délen, délkeleten azonban csak kevés helyen várható csapadék, holnap pedig már a reggeli órákban is élvezhetjük a napsütést.

Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Észak, északnyugat felől egyre többfelé elered az eső, zápor, de a déli megyékben reggelig csak kevés helyen eshet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A szelet helyenként élénk, erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű.

szombat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombat reggel marad a borús idő. Többfelé, több hullámban várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól északnyugat felől megszűnik a csapadék. Főként az ország déli felén, illetve a keleti, északkeleti megyékben akár zivatar is kialakulhat.

A szél több helyen megerősödik, viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 21 fok között várható. Délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb idő, ott már délelőtt beállhat a maximum.

Jön a Diego viharciklon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint péntek estére veszít erejéből a szél. Szombat délelőtt markáns hidegfront érkezik. Az északnyugati szelet leginkább a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és Zemplén, Szabolcs térségében akár óránként 70-80 kilométer körüli lökések is kísérhetik.

A szolgálat szerint a Diego névre keresztelt viharciklon, bár veszít erejéből, a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz szombaton. Szeles, esős idő várható, a front mögött pedig hűvös folytatásra számíthatunk.

széllökésszombat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A magasabban fekvő területeken, illetve a front mentén kialakuló intenzívebb záporok, esetleg zivatarok környezetében óránkénti 85-90 kilométer feletti lökések is előfordulhatnak. Zivatarra nagyobb esély a délelőtti órákban a dél-dunántúli, déli tájakon, majd délután északkeleten mutatkozik. Estére a legtöbb helyen veszít erejéből a szél.

zivatarszombat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fájhat a fejünk a hidegfront miatt

A szervezetünkre nagy hatással lehet a hidegfront. Gyakran tapasztalhatnak a hidegfrontra érzékenyek

  • fejfájást,
  • migrént,
  • megnyúlhat a reflexidő,
  • a cselekvési reakció késhet,
  • tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A fronthatás miatt fontos, hogy fokozottan figyeljünk az utakon. Emellett a szervezet görcskészsége erősödik, az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok, a felső légúti megbetegedések is gyakrabban jelentkezhetnek.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)