Befejeződött a szavazatok összesítése

MG 9875
2022.04.09. 15:48
Befejeződött a szavazatok összesítése, teljes feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP stabil kétharmada nem változott. A kormánypártokra több mint 3 millióan szavaztak.

A szavazatösszesítési véghajrában sok minden változott a választás eredményében. Egy mandátummal kevesebbje lett a Mi Hazánk Mozgalomnak, és egy hellyel több jutott így a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd-összefogásnak. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 mandátumot szerzett.

A pártok mandátumszáma a nap folyamán folyamatosan változott, voltak olyan körzetek, ahol még sokáig szoros volt a verseny a jelöltek között. Az ellenzéki összefogás két jelöltje, Kunhalmi Ágnes és Mellár Tamás már korábban megtudta, hogy biztos a parlamenti helye. Legkésőbb Budapest 13. egyéni választókerületében dőlt el a mandátum sorsa.


Vajda Zoltán, az ellenzéki összefogás jelöltje végül legyőzte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Szatmáry Kristófot, összesen 468 szavazattal.

Vajda a Facebook-oldalán azt írta: „Megcsináltuk. Köszönöm.”

Szatmáry Kristóf szintén a  Facebook-oldalán reagált a szoros küzdelemre, amely számára vereséget hozott.

Budapest legjobb egyéni választókerületi eredményével sem sikerült a külföldről leadott szavazatok megszámolása után megőrizni az előnyünket az egyéni mandátumért folytatott küzdelemben. Ha a választókerület nem is a miénk, a Kertváros XVI. kerületben meggyőző fölénnyel nyertünk.

A levélszavazatok összeszámolása volt az utolsó momentuma a szavazatösszesítésnek, ennek arányait már kora délután közzétette az NVI. 

  • 93,97 százalék érkezett a Fidesz–KDNP listájára, ez 237 325 szavazat. 
  • 4,04 százalékot kapott az ellenzéki közös lista, ez 10 201 szavazat.
  • 1,05 százalékot, 2657 szavazatot kapott a Mi Hazánk Mozgalom.
  • 0,61 százalékot, 1544 szavazatot kapott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.
  • 0,22 százalékot, azaz 565 szavazatot kapott Gődény György pártja.
  • 0,1 százalék, 249 szavazat pedig a Megoldás Mozgalomé lett.

A szavazás napján nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adhatták le szavazatukat a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)