Szankció alá helyezik a Budapestre menekült Nikola Gruevszkit

D9903B54-D896-4F67-8D71-ABA4D20AE08A
2022.04.11. 19:46 Módosítva: 2022.04.11. 19:49
Felkerült az USA szankciós listájára a Magyarországon menedékjogot kapott Nikola Gruevszki. Többé nem léphet be az Egyesült Államok területére.

Szankciók alá helyezi az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnököt. Gruevszkit korrupciós bűncselekmények miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, amely elől Budapestre szökött – írja a Szabad Európa.

Az amerikai közlemény szerint Gruevszkit számos korrupciós ügyben elítélték, és továbbra is gyanúsítottja több folyamatban lévő ügynek.

Hivatali visszaéléssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják. A terhére felrótt bűncselekményeket Észak-Macedónia miniszterelnökeként követte el 2006 és 2016 között.

Gruevszkit egy olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel azokat a személyeket büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének aláásásához. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és az USA-ban lévő vagyonukat befagyasztják.

Gruevszki 2018-ban elmenekült Észak-Macedóniából egy kormányzati Mercedes beszerzésével kapcsolatos korrupciós ügy miatt, amiért két évre elítélték. Magyarországon kapott menedékjogot, ahol céget is alapított.

Bukásához nem a korrupciós ügyei vezettek, hanem kiderült, hogy kormánya több mint húszezer állampolgárt hallgatott le illegálisan. A megfigyeltek között voltak újságírók, bírók, politikusok, még miniszterek is.

(Borítókép: Nikola Gruevszki 2019. június 27-én. Fotó:  Ajpek Orsi / Index)  • Tippek
  • Hitelkártya