Késő már szálláshelyet foglalni az ünnepi hosszú hétvégére?

T MBL20201018008
2022.04.12. 18:08
Húsvét közeledtével rohamosan fogynak a szabad szálláshelyek, bár idén többen foglaltak, mint a járványt megelőző évben, ha rugalmasak vagyunk, valamivel drágábban, vagy kissé távolabb, még most is el tudunk utazni a négynapos hétvégére.

A szállásadatok szerinti 2019-es rekordok most megdőlni látszanak, hiába a 31 százalékos áremelkedés, a magyarok többsége kiszabadulna a hosszú hétvégére. A bruttó forgalom pedig 58 százalékkal meg is haladja a három évvel korábbi húsvéti ünnepekkor regisztráltakat – ismertette a szallas.hu friss összesített adatait.

Lehetetlenség most szállást foglalni?

Kiss Róbert Richárd turisztikai elemző, szakújságíró az Indexnek elmondta: a szállodák nagyjából 80 százaléka már telített, de még most is tud szállást foglalni az, aki nem szeretné otthon tölteni az ünnepeket, amennyiben rugalmasak az igényei. 

Lehetséges, hogy a legnépszerűbb városokban, üdülőhelyeken már nem találunk igényeinknek megfelelő szobát vagy apartmant, de esetleg 10-20 kilométerrel arrébb rálelünk a tökéletes szállásra. Ahogy várható volt, a korlátozások feloldásával, a járvány enyhülésével nőtt a magyarok utazási hajlandósága, már most majdnem elfogytak az itthoni szálláshelyek májusra

– fogalmazott.

Ezek a legnépszerűbb szállástípusok

Az utolsó pillanatos húsvéti foglalásokkal akár a járvány előtti időszakot is túlszárnyalhatja a belföldi turizmus. A legnépszerűbb szállástípus a hotel, akár páros, akár családi üdülésről legyen szó. Hiába kerül háromszor annyiba egy éjszaka, mint például egy apartmanban, a magyar utazók többsége a kényelmet választja. A szallas.hu portál regisztere szerint a vendégek harmada hotelt, negyedük apartmant, ötödük vendégházat, 16 százalékuk panziót foglalt, az egyéb alacsonyabb kategóriás típust csupán 4 százalékuk választotta. A wellness-szállások a foglalások negyedét tették ki. 

Itthon a négycsillagos szállodákat több mint az utazók 50 százaléka részesíti előnyben, 39 százalék a háromcsillagos, 6 százalékuk pedig az ötcsillagos minősítésűeket választotta

– tette hozzá az elemző. 

Ide utaznak a magyarok az ünnepek alatt

A lefoglalt szállodai vendégéjszakák 33 százaléka köthető a fővároshoz, kétharmadát a vidéki szállodákban foglalták le.

A legnépszerűbb belföldi térség még most is, a főszezon beindulása előtt a Balaton, utána Debrecen, majd a Mátra és a Bükk következik. A legnépszerűbb települések a belföldön üdülők körében: Budapest, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros és Keszthely

– folytatta a turisztikai szakértő. 

A szallas.hu adatai szerint rohamosan fogynak a szabad szálláshelyek, portálukon a húsvéti időszakban a legkeresettebb úti cél Eger, ahol kedden már csak 8, Pécsett 6, Gyulán 13, Nyíregyházán 13, Zalakaros 26, Keszthelyen 26, Szegeden 31 szállásadónak volt szabad helye. Hévíz, Hajdúszoboszló, Siófok és Balatonfüred szintén a legnépszerűbbek közé tartoznak, de itt a hét elején még bőséges volt a kínálat. Mivel évek óta tendencia a magyaroknál is, hogy az ünnepeket nem otthon, hanem valamilyen üdülőhelyen töltik, már maguk a vendéglátók is kínálnak erre az időszakra családi programokat: a kicsiknek tojás- és arcfestést, a felnőttek számára élő zenés húsvéti vacsorát. A portál információi szerint a legtöbben a Balaton mellett Észak-Magyarország és a Tisza-tó térségébe látogatnak el ilyenkor tavasszal. 

A hazai szállások húsvéti vendégei

A magyar szállásfoglalók többsége budapesti lakos, a nagyobb értékű foglalások nagyrészt hozzájuk köthető. Budapesten a vidéki településekről és jórészt más országokból foglalnak.

A korlátozások feloldásával külföldről is nagyobb számban érkeznek, bár a járvány és a szomszédban dúló háború miatt még óvatosak, nagyjából 30 százalékkal esett a nemzetközi kereslet a három évvel ezelőttihez képest. Az ünnepi hosszú hétvégén a hazai szállások harmadát külföldről foglalták. Most a britek, csehek, szlovákok érkeznek hozzánk. Az ukrajnai háború és a koronavírus miatt most a korábbi nagy számú orosz és a kínai turisták elmaradnak

– ismertette Kiss Róbert Richárd.

Drágább szállásokat foglalnak

Bár 2019-hez képest átlagosan 30 százalékkal drágultak a szállások, mégis 19 százalékkal többen utaznak idén ugyanabban az időszakban. Emellett a magasabb kategóriás szállások foglalási aránya is nőtt a három évvel korábbiakhoz képest.

Amíg 2019-ben az 50 ezer forint alatti foglalások a 75 százalékot tették ki, addig idén ez csak 63 százalék

– áll a szallas.hu összesítésében. A portál PR-menedzsere, Trepess Beatrix szerint a kifogástalan higiéniáért és a 100 százalék pénzügyi biztonság miatt választják a drágább szállástípusokat az emberek. 2019-ről 2022-re 13 százalékkal nőtt a négycsillagos hotelekbe történő foglalások aránya. 

Mire számíthatnak, akik most foglalnának?

Ezek után megnéztük a szállásfoglaló oldalon, hogy mire számíthat az, aki most szeretne foglalni szállást a négynapos hétvégére a három legnépszerűbb úti cél egyikére. Két főre három éjszakára négy napra Egerben egy vendégházban lehet a legolcsóbban megszállni, 36 ezer forintért ellátás nélkül, hotelben ugyanitt már 171 ezer forint 3 éjszaka egy párnak félpanzióval. Gyulán egy apartmant tudunk a legalacsonyabb áron foglalni 29 997 forintért két főre a húsvéti hosszú hétvégére, de ha inkább hotelban szállnánk meg itt erre az időre, 113 400 forintot kell fizetnünk, bár ez tartalmaz félpanziós ellátást. Pécsett egy hostelben már 24 ezer forintért tudunk foglalni, ugyanitt a legolcsóbb hotel 91 ezer forint reggelivel két főre, de találunk wellnesshotelt is itt, ugyanilyen opciókkal, csupán 5 ezer forinttal drágábban. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy még akár az utolsó pillanatokban is van lehetőségünk hazánk népszerű turisztikai célpontjain az ünnepi üdülésre, de ahogy közeleg a hétvége, a legjobb ajánlatok egyre gyorsabban elfogynak. 

(Borítókép: Gázi Kászim pasa dzsámija a belvárosi Széchenyi téren, Pécsett, előtte a Szentháromság-oszlop és Hunyadi János lovas szobra. Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI)