Különleges, Miyawaki minierdő teszi élhetőbbé a fővárosi Boráros teret

Minierdő 2
2022.04.12. 16:41
Mikrotüdőt kap Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja.

205 őshonos, egyben ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki minierdővel teszi zöldebbé a Boráros teret a Zwack Unicum, a IX. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat, valamint a 10 millió Fa Alapítvány együttműködése.

A rendhagyó mini növénytársulással nemcsak a városi környezet lehet kellemesebb, de „mikrotüdőként” hozzájárul majd a forgalmas közlekedési csomópont, valamint a környék levegőjének tisztításához is – írják közleményükben a minierdő telepítői.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tabán után a Boráros tér északkeleti csücskében is létrejöhetett egy Miyawaki minierdő. Azért fontos ez a kis ökoszisztéma, mert egy olyan csomópontban létesült, ahol egyébként sajnos kevés a zöld, így minden fára és cserjére nagy szükség van

– mondta el Cserna Hajnalka, a IX. kerület főkertésze. 

A minierdő a Boráros téri villamosmegállót és a Lónyai utcát összekötő járda, illetve a Közraktár utcáról a Petőfi hídra felhajtó úttest által határolt zöldterületen született meg.

Az erdő megvalósításának szervezését, majd három éven át tartó gondozását a 10 millió Fa Alapítvány végzi, akik már szereztek tapasztalatot a Miyawaki erdők műfajában. Ezután a munkát a Főkert – BKM Zrt. veszi át.

A munkálatok talajcserével kezdődtek április elején. A különleges erdőben egy négyzetméterre három fa és egy cserje jut, ami időben egy sűrű, erdőszerű társulást eredményez. Hazánkban őshonos, a városi körülményeknek is ellenálló fajokat ültettek a minierdőbe, többek között virágos kőrist, gyertyánt, mezei juhart, vadkörtét és vadalmát. A kezdetben 40-120 centiméteres csemeték és suhángok gyorsan nőnek.

(Borítókép: Zwack Unicum Nyrt.)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.