Leszerelte magáról a nyomkövetőt a salgótarjáni ámokfutó

2022.04.12. 15:45
A Salgótarjáni Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró elrendelte annak a 43 éves salgótarjáni férfinek a letartóztatását, aki a bűnügyi felügyeletének szabályait nemcsak sorozatosan megszegte, de a lábára szerelt nyomkövetőt levágta és elrejtőzött a hatóság elől.

A Nógrád Megyei Főügyészség Indexhez eljuttatott közleményében azt írja, a férfi elsőként tavaly novemberben Salgótarjánban egy ingatlan udvarán álló nyitott autóból ellopott egy övtáskát, amiben a tulajdonos személyi okmányain és bankkártyáján túl 100 ezer forintot is zsákmányolt. Valamint aznap este kerékpározás közben még egy ház előtt parkoló autót is kiszemelt és kinyitotta az ajtaját, de az ingatlan és az autó tulajdonosa az udvarról kiérkezve még időben megzavarta a lopást, így ekkor kárt nem okozott.

Néhány nappal később két újabb bűncselekményt is elkövetett: egy közterületen parkoló autó egyik ablakát betörte, átkutatta, de nem talált benne semmit. A rongálással 20 ezer forint kárt okozott. Ezt követően egy salgótarjáni építkezés mellett álló nyitva hagyott teherautóból lopott el egy táskát, ami 100 ezer forint értékű különböző valutát tartalmazott.

A lopások miatt tavaly december elején a Salgótarjáni Járásbíróság elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, aki nem hagyhatta el a kijelölt ingatlant és az ahhoz tartozó területet. A rendőrség ennek betartását nyomkövető eszközzel ellenőrizte. Azonban a gyanúsított a bűnügyi felügyelet szabályait ez év március és április között többször megszegte. Bár ezek csak úgynevezett zónasértések voltak. Ám április 5-én délután a lábára szerelt nyomkövető szíját levágva és ismeretlen helyre távozott, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A közel három órán át tartó nyomozásnak köszönhetően a férfit a zagyvapálfalvai vasútállomáson végül sikerült elfogni. A közleményben kiemelik: mivel a többszörösen büntetett előéletű és az ellene elrendelt kényszerintézkedés alól magát kivonva megszökött a Salgótarjáni Járásbíróság letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében azonnal elrendelte.

A bíróság döntését az ügyész, a férfi és védője is tudomásul vették, így az végleges.