Emberi tragédiák és bűncselekmények sora húzódik a vasúti balesetek mögött

DROTI20220405004
2022.04.12. 11:31
Az elmúlt időszakban drasztikusan nőtt a vasúti átkelőben történt balesetek száma. A MÁV után a Legfőbb Ügyészség is figyelemfelkeltő akció keretein belül emlékeztet a legalapvetőbb szabályokra. Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy mire kell a leginkább odafigyelni.

A Legfőbb Ügyészség Jogodban áll tudni! című sorozatának legújabb részében Vecsei H. Miklós színművész dr. Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyészével vett végig olyan közlekedési szituációkat, amelyek amellett, hogy

  • veszélyesek,
  • bűncselekményeknek minősülnek, és komoly büntetőjogi következményekkel járnak. 

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az Index megkeresésére elmondta: egyébként is tervben volt, hogy a sorozat következő részeiben a közlekedési bűncselekmények kerüljenek terítékre, ám mivel az elmúlt hetekben több tragikus kimenetelű vasúti baleset is történt, nem volt kérdés, hogy ezt a részt ennek a témakörnek szentelik.

Sajnos ismét beigazolódott, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró, szomorú aktualitása lett a már egyébként is készülő videónak

– mondta lapunknak Fazekas Géza, aki hangsúlyozta: a figyelemfelkeltő akció keretein belül a legegyszerűbb, ám mégis nagyon fontos üzeneteket szeretnék az állampolgárokhoz eljuttatni, idetartozik például, hogy

  • a vasúti átjárót mindig fokozott óvatossággal kell megközelíteni,
  • a síneken csak akkor szabad áthajtani, ha előtte szétnéztünk,
  • piros jelzés esetén pedig mindenképp meg kell állni.

Fazekas Géza emellett kiemelte: a halálos balesetek helyszíni szemléjén az ügyészek is részt vesznek, majd fokozott figyelemmel követik az eljárást.

A legfontosabb történésekről természetesen az ügyészség honlapján is beszámolunk; megdöbbentő, hogy az utóbbi időben milyen sok közleményt kell kiadnunk a vasúti balesetek témakörében, és látni kell, hogy ezek mögött egytől egyig emberi tragédiák és bűncselekmények sora van

– tette hozzá a főosztályvezető ügyész.

A MÁV is lépett a fekete hét után

Mint arról korábban beszámoltunk, pontosan egy héttel ezelőtt, 2022. április 5-én reggel 7 órakor Mindszentnél egy kisteherautó a sínekre hajtott, ahol összeütközött a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal. A vonat az ütközés erejétől kisiklott, a balesetben több mint tízen megsérültek, öten pedig a helyszínen meghaltak.

Pár nappal a történtek után a MÁV sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy figyelemfelkeltő kampányt indítanak, mivel nem a mindszenti tragédia volt az egyetlen a közelmúltban, összességében elmondható, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan nőtt a vasúti átkelőben történt balesetek száma: tavaly 50 százalékkal volt több ilyen eset, mint egy évvel korábban, és idén pedig már 16-an, azaz csaknem annyian haltak meg vasúti átkelőkben, mint tavaly, az egész évben, amikor 17-en vesztették életüket.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója április első hetét fekete hétnek nevezte, és közölte azt is, hogy a jövőben szigorítani szeretnének a KRESZ szabályain, komolyabban büntetnék például a sorompórongálást, visszatartva azokat, akik veszélyeztetik a közúti és a vasúti közlekedés biztonságát.

(Borítókép: Összeroncsolódott kisteherautó és kisiklott vonat Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjárónál 2022. április 5-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)