Kiváló minőségű a budapesti ivóvíz

2022.04.13. 22:04
Eddig még nem vizsgált szennyező anyagokat is kerestek a Tiszta Ivóvíz program keretében Magyarországon. A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy az újfajta szennyezők a határérték alatt vannak jelen az ország ivóvízhálózatában.

A programot, amely a Dunától kezdve egészen a csapokig felméri az új szennyezők jelenlétét Magyarország ivóvízhálózatában, Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője ismertette az InfoRádióban.

A szakértő kiemelte: a Duna vizét, a parti szűrésű kutakat és az ivóvizet folyamatosan megfigyelik, most azonban olyan új anyagokat és mikroorganizmusokat vizsgáltak, amelyekre nem terjed ki egy rutin-ivóvízvizsgálat. Így a megfigyelt dolgok között voltak

  • különféle mikroszennyezők,
  • gyógyszermaradványok,
  • növényvédőszer-maradványok és
  • antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok is.

A kutatás segítségével átfogó képet kaptak a teljes baktériumbevonatról és annak változásairól is. Kiemelik azonban, hogy a megfigyelés még nem zárult le teljesen, ezért csak részeredményekkel tudnak szolgálni. De az már most kiderült, hogy a mikroszennyezők nagy része alacsony, csupán néhány nanogrammos koncentrációban van jelen, s a parti szűrés és a mikroorganizmusok jó hatásfokkal távolítják el ezeket az anyagokat a Dunából.

A szakember kiemelte: a jelenleg használt tisztítási lépések nem tudják maradéktalanul eltávolítani a szennyeződéseket. Európában erre már több helyen egy úgynevezett negyedleges tisztítási fokozatot alkalmaznak, amely Magyarországon még nem terjedt el.

A vizsgált anyagok jelenlétével kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ezek nagy része már a felszínen is csekély mennyiségben van jelen, és a parti szűrés alatt a nagy részük eltűnik, így semmiféle veszélyt nem jelent az ivóvízbiztonságra. Hozzátette:

a budapesti ivóvíz kiváló minőségű.

A szennyezőkkel pedig azért fontos foglalkozni, hogy a környezetünk folyamatosan növekvő kémiai terhelésére időben tudjunk reagálni – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.