Egy család hetekig nem kapta meg a Sberbankban ragadt pénzét

2022.04.13. 05:44
Hetekkel az ígért határidő után sem kapta meg a Sberbankban ragadt pénzét egy zalai család. Tucatnyi e-mailt írtak, naponta telefonáltak, és érdeklődtek személyesen is, de csak a türelmüket kérték. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerint nagyjából háromezer ügyfélnél késik a kifizetés.

Példátlanul gyorsan fizette ki az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbank károsultjait − szólt öt nappal korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleménye. Az RTL Híradójának egy zalai nézője azzal fordult a csatornához, hogy ők még nem kapták meg a pénzüket. 

Senkitől nem kapunk semmiféle információt arról, hogy hol van a pénzünk, és mikor kapjuk meg azt

− közölte a károsult a Híradóval. 

Majd tízmillió forintjuk ragadt a bankban, a tavaly ősszel folyósított babaváró hitel szinte teljes összege. Építkeznének, és jelentős a káruk amiatt, hogy nem tudták időben megvenni a napról napra dráguló építőanyagokat. 

A Magyar Nemzeti Bank még február végén rendelt el kétnapos bankszünetet az orosz Sberbank magyarországi fiókjainál, aztán a pénzintézet végleg bezárt Magyarországon, mert Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, és az emiatt bevezetett nemzetközi szankciók fizetésképtelenné tették az orosz tulajdonú bankot. 

Az Országos Betétbiztosítási Alapból az ügyfelek többségét százezer euróig, tehát nagyjából 38 millió forintig mostanra automatikusan kártalanították, de lehetnek kivételek, mondta el az MNB felügyeleti szóvivője. 

Több mint 63 ezer ügyfél 4-5 százalékáról beszélünk, háromezer ügyfélről, akiknek az esetében még tisztázni kell a pontos okokat. Az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve a végelszámoló most gőzerővel ezeknek az ügyeknek a megoldásán dolgozik

− közölte Binder István. 

Pontatlan személyes adatok, hiányos azonosítók − jellemzően ilyen okai lehetnek, ha valaki még nem kapta meg a pénzét. 

Miután a Híradó a zalai család ügyében érdeklődött, nekik nem sokkal később átutalták a pénzt. A csatorna úgy tudja, az ő esetükben is adminisztrációs probléma történt.