Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban

D ATI20220413040
2022.04.13. 20:03
A Nyíregyházi Állatparkban törpe víziló született. A Gerzson névre keresztelt utódot szerdán mutatták be a sóstógyógyfürdői látogatóknak.

Kora tavasszal jött a világra egy törpevíziló-bika a Nyíregyházi Állatparkban. Az állat születésekor hat, hathetesen már 13 kilogramm volt, és azóta is naponta körülbelül negyed kilogrammal gyarapodik, ivarérett korában pedig testtömege elérheti a háromszáz kilogrammot – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője az MTI-nek.

Gerzson szülei 2009 óta élnek a Nyíregyházi Állatparkban, a 23 éves Broutille Franciaországból, míg párja, a 15 éves Hamlet Dániából érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A tenyészpárnak már negyedik alkalommal születik utódja: a 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Az osztályvezető kiemelte: Broutille most is nagyon gondos, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte ízlelgetni a szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből álló szilárd táplálékát, és már birtokba vehette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló-bemutatóját. Mivel a park legújabb kisállata kora tavasszal, Gerzson napján született, gondozóik ezt a nevet adták neki – tette hozzá.

A törpe víziló születése egyébként szakmai különlegességnek számít, mivel az elmúlt egy évben 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.

(Borítókép: Gerzson, a héthetes törpe víziló [Choeropsis liberiensis] anyjával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. április 13-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.