Napról napra jobban fázunk majd

2022.04.14. 15:08
Péntekig kellemes, tavaszias időnk lesz, 24 Celsius-fokos maximumokkal, szombattól aztán jön egy kis lehűlés, bemegy a hőmérő higanyszála húsz Celsius-fok alá, vasárnap pedig már kimondottan ajánlott lesz rétegesen öltözködni: csípős hajnalt követően záporesőre számíthatunk, és kevesebb napsütésre.

Elsősorban az Észak-Dunántúlon megélénkül, Sopron környékén meg is erősödhet a délkeleti szél, majd estére átmenetileg mérséklődik a légmozgás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul. Késő estére 9, 16 fok közé hűl a levegő hőmérséklete.

Péntek hajnalban az északi megyék felett megnövekszik és meg is vastagszik a felhőzet, ugyanakkor másutt csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék reggelig nem valószínű. Az Észak-Dunántúlon északnyugatira fordul és megélénkül a szél, másutt gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +11 fok között alakul, délen, délkeleten lesz hűvösebb, északnyugaton pedig enyhébb a hajnal.

Délelőtt az ország déli felében még fátyolfelhős-napos idő ígérkezik, majd a nap második felében északon süthet ki a nap. Eső, zápor elsősorban a Dunántúlon és északkeleten fordulhat elő, nyugaton néhány zivatar is kialakulhat. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül, átmenetileg és helyenként megerősödik a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között valószínű, északon lesz hűvösebb, délkeleten melegebb.

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. A gomolyfelhők nagyobb területen is összeállhatnak. Szórványosan előfordul zápor, nagyobb eséllyel az ország keleti felén-kétharmadán. Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, főleg a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, a szélvédett északkeleti völgyekben hidegebb is lehet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délen a magasabb értékeket.

Vasárnap felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan, elsősorban a Dunától keletre előfordulhatnak záporok. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá is fokozódhat.

A hőmérséklet hajnalban általában –2 és +5, fagyzugokban –5 és –3, délután többnyire 10 és 14 fok között alakul.