Kormányrendelettel segítették Áder János állami villájának bővítését

DSC1599
2022.04.14. 08:32

Egy hétszázhúsz négyzetméteres ingatlanba költözik Áder János leköszönő köztársasági elnök. A rezidencia kibővítésének beruházását kormányrendelettel segítették, mivel nagyobb lett a ház, mint amekkorát építeni lehetett volna a XII. kerületi előírások szerint – írta meg a 24.hu.

A Köztársasági Elnöki Hivatal is megerősítette a lap információját, és közölték:

A volt köztársasági elnökök ingatlanhasználatára vonatkozó szabályok nem változtak, ezért második elnöki ciklusa végén Áder János államfőt se több, se kevesebb juttatás nem illeti majd meg, mint a köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Göncz Árpád tízéves mandátuma lejárta után, 2000 augusztusában, a II. kerületi Vérhalom tér 7. alatt található reprezentatív neobarokk villába költözött, Áder János pedig elfogadta a számára felajánlott XII. kerület, Béla király út 3/a alatt található ingatlant.

A 24.hu hozzátette: az ingatlan mindössze pár száz méterre van a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciától, így Áder János maradhat a már jól megszokott svábhegyi környezetben. A most kibővített ingatlan korábban az amerikai nagykövetségé volt, csere révén került a magyar állam tulajdonába még 2007-ben.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Áder Jánosnak a vagyonnyilatkozata szerint két budai lakásban is van tulajdonrésze:

  • Felerészben tulajdonosa egy II. kerületi, 135 négyzetméteres ingatlannak, amelyhez 55 négyzetméteres terasz tartozik.
  • Felerészben tulajdonosa szintén egy II. kerületi, 125 négyzetméteres ingatlannak.

Továbbá 25 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik egy kisoroszi, 284 négyzetméteres ingatlanban, amelyen egy 75 négyzetméteres családi ház található.

Áder Jánosnak – akivel tavaly novemberben készítettünk interjút – május elején jár le az államfői mandátuma, a volt köztársasági elnökök juttatásai életük végéig járnak. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban részletesen.

Áder János utódját, Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A Novák Katalinról készült portrénkat ITT, vele készített decemberi interjúnkat pedig ITT olvashatja.

Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le

– jelentette ki az Indexnek Novák Katalin, aki szerint Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség.

(Borítókép: Áder János 2021. november 28-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)