Csaknem kétmillió forint közúti bírságot szabott ki a közlekedési hatóság

2022.04.14. 09:28
Mintegy kétmillió forint bírságot szabott ki közúti ellenőrzésen a közlekedési hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az április eleji országos akcióban a több mint másfél ezer megállítottból 141 személy- és áruszállító járművet ért szabályszegésen április eleji országos akciójában a közlekedési hatóság.

A közlemény szerint kilenc teherautó műszaki hiányosságok, közlekedésbiztonsági kockázatok miatt nem folytathatta útját, négynek a forgalmi engedélyét is érvénytelenítették.

A kormányhivatalok szakemberei a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálták április 5–7. között; az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként ellenőrizték a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét is – tették hozzá.

A tárca közlése szerint a leggyakrabban, hatvankétszer a vezetési és pihenőidők betartásával, adminisztrációjával kapcsolatos szabályszegéseken érték a teherautó- és buszvezetőket.

Hasonló nagyságrendben fordultak elő műszaki-közlekedésbiztonsági hiányosságok is – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a külföldi honosságú járműveket nagyobb arányban marasztalták el, mint a hazaiakat.

A leginkább kirívó esetben egy Vas megyében feltartóztatott teherautó pótkocsijának alváza az erős rozsdásodás miatt mindkét oldalon deformálódott, megrepedezett, helyenként el is tört. A járművet baleset-veszélyessége miatt azonnal kitiltották a forgalomból – áll az ITM közleményében.