Pedofil-nyilvántartás: drasztikusan csökken a lekérdezések száma

PedofilNyilvantartas Hasznaljak
2022.04.14. 20:44
Egyre kisebb az érdeklődés a februárban bevezetett vezetett pedofil-nyilvántartás iránt. Míg februárban közel ötezerszer, addig áprilisban már csak alig több mint ötvenszer voltak kíváncsiak arra, hogy van-e a látókörükben olyan személy, akit elítéltek pedofil bűncselekményért. Az idő előrehaladtával ugyanakkor sorra derülnek ki a részletszabályok, az Index többek között megtudta: a rendszert háromnaponta frissítik, és azt valóban csak a szülők, még a gyermekvédelemben dolgozók sem használhatják.

Eddig összesen 5439 lekérdezés történt a pedofil-nyilvántartásban, de az adatigénylések száma hónapra hónapra drasztikusan csökken – derült ki azokból az adatokból, melyet a Belügyminisztérium küldött el az Index számára. Míg az indulás hónapjában, februárban 4865 volt a lekérdezések száma, addig márciusra már csak 521. Áprilisban eddig mindössze 53 adatigénylés történt, fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a tárca a hónap 10. napjáig beérkező adatokat osztotta meg lapunkkal.

A regiszter elindulása után kérdésként fogalmazódott meg, hogy vajon a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai is hozzáférhetnek-e a nyilvántartásban tárolt adatokhoz. A Belügyminisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy nem, a jogosultak körébe csak a gyerek hozzátartozója, nevelését vagy felügyeletét/gondozását ellátó személy tartozik bele.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány lapunk megkeresésére ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az átláthatóság a jelzőrendszer számára is fontos lenne.

A gyerekek védelme érdekében egy olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi a velük foglalkozó szakemberek átvilágítását már a jelentkezéstől, hogy kiszűrhetőek legyenek a potenciális bántalmazók a rendszerből. Amennyiben mégis visszaélés történik, fontos, hogy az ne maradhasson titokban, rejtve, és ne lehessen évekig, akár évtizedekig visszaélni a gyerekekkel következmények nélkül

– írta lapunk megkeresésére Bárdossy-Sánta Nóra, az alapítványhoz tartozó Gyermekjogi Központ programvezetője.

A regisztert alapvetően azért hozták létre, hogy a szülők kideríthessék, van-e a gyermekük közelében olyan személy, például tanár, edző vagy szomszéd, akit korábban pedofil bűncselekmény miatt elítéltek. A rendszer gyakorlati hasznáról eddig azonban csak nagyon kevés tapasztalat van.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is kereste a Belügyminisztériumot annak érdekében, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a nyilvántartás használatával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy megosztható-e a megismert adat például az oktatási intézménnyel, azt a választ kapták, hogy az információ az oktatási intézmény vezetőjével, sportegyesülettel, vagy akár a rendőrséggel is megosztható.

Kiemelték, hogy az adatigénylésre jogosult személy a megismert információ alapján tud dönteni arról, hogy a gyereket az adatigényléssel érintett személy közelébe engedi-e vagy sem. Az alapítvány szerint is fontos az intézmény tudatos megválasztása, emellett viszont a prevencióra is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Nagy jelentősége van a megelőzésben a minőségi szexuális edukációnak is, ami védettebbé teheti a gyerekeket a rájuk vadászó predátorok ellen már azzal, hogy legalább felismerhetik, segítségre van szükségük, ha az interneten megtalálja őket egy pedofil. Azoknak a szülőknek az attitűdváltása is fontos lenne, akik még nem érzik, miért probléma, ha a gyerekeikről meztelen, félmeztelen, alsóneműs képeket osztanak meg a neten

– emelte ki Bárdossy-Sánta Nóra, aki szerint nem árt helyre tenni azt is, hogy gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekményeket nem csak pedofilok követnek el. Az elkövetők mintegy harmada közeli családtag, 80 százaléka rokon, barát, közeli ismerős.

„A bűncselekmények során gyakran nyer megállapítást, hogy a gyereket azért bántalmazták, mert könnyen elérhető volt szexuális cselekményekre, nem pedig azért, mert az elkövető szexuális vágyat vagy nemi izgalmat elsősorban vagy kizárólagosan gyermekek iránt érez” – tette hozzá a Gyermekjogi Központ programvezetője.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a Belügyminisztériumtól egyébként azt is megtudta, hogy a rendszert nagyon rövid, háromnapos határidőkkel frissítik, viszont abban csak a magyar bíróságok által hozott ítéletek szerepelnek.

Pedofília és homoszexualitás egy törvénycsomagban

Mint ismert, a pedofil-nyilvántartás bevezetését a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag írta elő. Ebben szigorították a pedofil bűnelkövetők büntetését, eldőlt többek között, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekménynek az emberöléssel azonos elbírálás alá kell esnie. Szintén döntöttek arról, hogy a pedofil bűnelkövetők nem dolgozhatnak olyan helyen, ahol sok a potenciális áldozat, ilyen például az állatkert vagy a vidámpark, továbbá politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be.

A legtöbben ezekkel a szigorításokkal egyet is értettek, ám a törvénycsomagba – civil szervezetek szerint – olyan „LMBTQ-ellenes szabályok is bekerültek”, melyekről április 3-án népszavazás keretein belül mondhattuk el a véleményünket.

A fenti rendelkezések már tavaly július 8-án hatályba léptek, a pedofil-nyilvántartás maradt utoljára, február 1-jével azonban a törvénycsomag utolsó eleme is megvalósult.

Az Index korábban több ízben is foglalkozott a pedofil-nyilvántartással, az erről szóló cikkeinket itt és itt olvashatja.

Ha baj van…

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentő felületet! Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

  • • A helyi gyámhivatal, családsegítő és rendőrség mellett a nap 24 órájában anonim módon kérhetünk segítséget telefonon, illetve cseten és már applikáción keresztül is az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) szakképzett munkatársaitól a +36 (80) 20-55-20-as telefonszámon, valamint a Kapcsoljegyből.hu oldalon.

  • • Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

(Borítókép: Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport