Rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés

D  TT20211130025
2022.04.14. 10:16

Lejárt az a határidő, ameddig az április 3-i országgyűlési választás eredményeit meg lehetett volna támadni, de sem az egyéni, sem a listás választási eredmények ellen nem éltek kifogással – értesült a Magyar Nemzet.

A lap hozzátette: így rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés, azt követően, hogy csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság bejelenti a 2022-es országgyűlési választások immár hivatalos listás végeredményét is.

A Magyar Nemzet arra is kitért, hogy az új Országgyűlés alakuló ülését a választásokon kialakult erőviszonyoknak megfelelően Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján hívja össze. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére.

A képviselők több mint felének szavazatával – az új parlament megalakulását követően – Orbán Viktort ötödszörre is miniszterelnöknek választhatják.

Az ATV kormánypárti forrásokra hivatkozva a napokban azt írta, hogy az Országgyűlés alakuló ülésére május 2-án kerülhet sor. Hadházy Ákos és a Momentum korábbi bejelentése szerint bojkottálni fogják az alakuló ülést, a többi ellenzéki párt más állásponton van.

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)