Kettészakad az ország, a frontérzékenyek készüljenek

D  VG20220222058
2022.04.15. 15:41
Változékonyan alakul a húsvéti időjárás, ami most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösen.

Péntek délután az összefüggő felhőzet északnyugat felől szakadozik, ezt követően felhőátvonulásokra számíthatunk. A délkelet felé haladó front mentén szórványosan kialakulhat eső, zápor, majd estétől északnyugat felől újabb hullámban érkeznek záporok. Zivatarra estefelé a Dunántúlon nagyobb az esély. Az északnyugati szelet csak átmenetileg és helyenként kísérik erős lökések. Késő estére 7 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

péntek délután.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Este a felhőátvonulások mellett északkeleten tartósabb, több és vastagabb felhőzet valószínű. Szórványosan záporra, nagyobb számban északkeleten számíthatunk kialakulásukra. Az átmeneti mérséklődés után az északnyugati szél a Dunántúlon ismét megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.

péntek este.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhős égboltra és több-kevesebb napsütésre számíthatunk szombat reggel. Tartósabban sok felhő a nap első felében az északkeleti országrészben valószínű.

szombat hajnal.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Estére a legtöbb helyen csökken a felhőzet, a középső országrészben marad legtovább felhős az idő. Szórványosan lehet zápor, a nap első felében főként az ország északkeleti felén, majd inkább a középső országrészben. Az északias szél nagy területen megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű.

szombat délelőtt.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hűl, de visszamelegszik

A hőmérsékletváltozás-térképen kettészakad az ország, hiszen az ország délkeleti felében több fokkal magasabb hőmérsékletek jellemzők tegnaphoz képest, ezzel szemben az északnyugati részen már látszik a hidegfront hatása. A hidegfront mögött viszont újra melegszik a levegő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzésében.

Csak a locsolkodók maradnak szárazon húsvéthétfőn

Németh Lajos meteorológus a TV2 műsorában elmondta, milyen időre számíthatnak a locsolkodók húsvét hétfőn a hétvégi lehűlés után.

Vasárnap és hétfőn lesznek olyan helyek az országban, ahol a 10 fokot sem éri el a legmagasabb napi hőmérséklet, tehát helyenként 10-15 fokkal is hidegebb lesz a mostani hét hétköznapjaihoz képest. Hűvös napok következnek, de csapadék csak nagypénteken jellemzi az időjárást.

A könnyű súlyúak súlyzóval készüljenek,

mert a hidegfronttal szélvihar is jár.

(Borítókép: Varga György / MTI)